7.7.08

LAPORTA JA SPASI GLAVATA DO KRAJOT NA SVOJOT MANDAT !

Barcelona
06.07.2008
23.50 casot...


Vo momentov, se naogam na vtoroto glasanje po predlogot (Censura)
za predvremeni izbori vo FC Barcelona.
Stotuku zavrsi PRESS konferencijata,
koja bese vodena na katalonski jazik,
normalno so ovozmozen prevod na spanski i angliski, za site prisutni.


Rezultatite se sledni:

PREBROENI SE SITE 100% GLASOVI, OD VKUPNIOT CENSUS.
NA GLASANJE IZLEGOA 33,15 % (37.294 GLASACI)
60,60 % (23.870) GLASAA ZA CENSURATA PREDOZENA OD ORIOL GIRALT.
37,75% (14.871) BEA PROTIV TAA CENSURA.
1,37% (540) GLASAA SO BLANKO LIVCINJA - VOZDRZANI.
0,27% (108) BEA NEVALIDNI.

CENSURATA NE E IZGLASANA.

NEDOSTASUVAA 2387 GLASOVI NA STRANATA NA ORIOL GIRALT
ZA DA BIDE PRIFATEN NEGOVIOT PREDLOG.

LAPORTA OSTANUVA PRETSEDATEL NA FC BARCELONA,
DO KRAJOT NA SVOJOT MANDAT,
A POTOA POVTORNO MOZE DA BIDE REIZBRAN NA REGULARNITE IZBORI.



(najnapred izvinuvanje za fontot, no brzinata i potrebite za prvicna informacija, a i lokacijata od koja go pisuvam ovoj post ne mi ovozmozuvaat uslovi za koristenje na makedonska poddrska)


Vtorpat vo istorijata na FC Barcelona, se realizira CENSURA, so koja bi se ovozmozile izbori za smena na segasniot pretsedatel Joan laporta, na koe mesto bi dosol predlagacot Oriol Giralt.
Prviot pat moznost za predvremeni izbori, odnosno prekinuvanje na mandatot bese organizirano tokmu pred deset godini.
Ovojpat bea potrebni 2/3 od minimum 10 % od cenzusot na glasacite. A brojkata na clenovite koi imaat pravo na glas, vo ovoj moment bese 118.528 glasaci.
(tuka vleguvaat site onie koi se minimum dve godini clenovi na Socioto na klubot, sto podrazbira platena clenrina za tie dve godini).

Fakt e deka i pokraj spasot, Laporta se sooci so rekorden broj na glasaci koi bea protiv negovata politika so koja go vodi klubot. Ova moze da bide samo najava za slednata sezona, deka ako ne ja donese titulata vo Katalonija, za nepolni dve godini veke ke mu se sluci sigurna smena i toa na redovnite izbori.
Ova sepak e najdemokratskiot nacin za isbor i predlog za predvremeni izbori, sto se gleda vo fudbalskiot svet. Dodeka pogolemiot broj na klubovi, posebno vo Anglija i Italija, funkcioniraat na nivo na gazdi i sponzori, vo Spanija, mnogu e cest primerot koj go nametna Barca, Socioto na klubot da glasa i da mu dava mandat na predlagacot na programata so koja ke go vodi klubot. A glasaci se isklucivo clenovite, fanovite i site simpatizeri niz celata planeta, koi redovno ja plakaat godisnata clenarina. Nesto sto ne se zabelezuva cesto.

Iako na strana na Laporta bea pozitivnite finansii vo negovoto vladeenje kako i zgolemuvanjeto na popularnosta na klubot i vo drugite zemji vo svetot (razvivanje na "penjite" koi dostignaa brojka duri do 1398, 168 poveke od negoviot prethodnik), proektot "Ronaldinjo" i negovata pogresna procenka za prodazba mu se "zalepi" kako najlosa akcija, na steta na klubot.
No ocigledno deka vo vistnski moment Laporta gi odobri kupuvanjata na Keita, Kaseres, Pike i Alves kako i smenata na Rajkard so Gvardiola. Mozebi toa bese i presudniot moment vo onie, nesto pomalku od 2.500 glasa. A proektot Nuevo Camp Nou i Nuevo Palau (noviot fudbalskiot stadion i novata kosarkarska sala) ke zaziveat vo 2010, sega veke kako del i od kampanjata za redovnite izbori.
Na krajot samo ke napomenam deka i dvajcata protivnici, po objavuvanjeto na oficijalnite rezultati izlegoa so kratki izjavi i odgovaraa na nekolku prasanja na del od isklucivo katalonskite novinari. Se zavrsi onaka kako sto i zapocna, isklucivo na katalonski, nacionalno, najcivilizirano i gordo.... a titulata na Spanija na EP i vecerasnata istoriska pobeda na Nadal na Vimbldon, voopsto vode nikoj i ne ja spomenuva... kako i voopsto da ne se slucile... uste edna potvrda na katalonskoto negiranje so spanskiot identitet..




zabeleska:


Za site simpatizeri na Barca, samo edno malo potsetuvanje za 16 avgust koga na Camp Nou ke se odigra spektakularniot natprevar megju Barcelona i Boca Juniors vo ramkite na revijalniot natprevar vo cest na tatkoto na klubot Juan Gamper- La Festa del Gamper.