27.6.09

„ДИСЦИПЛИНА„ СЕ ВИКА ПРВИОТ ЧЕКОР КОН ПОБЕДАТА (ВО СЕКОЈ ПОГЛЕД НА ПОСВЕТЕНОСТА)


Во овие летни фудбалски паузи, како никогаш досега со толку малку фудбал, но затоа веројатно „Конфедерациите„ и „...до 21„ го имаат приматот исто така како никогаш досега...


Наскоро повторно ќе се вратам со честите неделни текстови, кои ми претставуваа огромно задоволство поради честите ваши „издржани„ забелешки и коментари, но сега само сакав да го одбележам моментот кој мислам дека претставува најпозитивен сегмент во иднината на фудбалот, која допрва ќе ја гледаме.


Тоа е репрезентацијата на САД, репрезентацијата на Јужна Африка, репрезентацијата на Шведска (до 21) и уште многуте тимови кои само ги верификуваат новите стандарди поставени од неколку клуба во изминатите години.

Имено, уште еднаш само се потврдува дека новиот светски фудбалски поредок има само еден свој закон „ДИСЦИПЛИНА„. Дисциплина во спроведување на добрите и квалитативни поставени формации, дисциплина во брзата трансформација при „посед на топка„ и „финализирање на акцијата„, дисциплина при „губење на поседот„ и транзиција во „одбрана со пресинг„ уште во првите линии на противничката половина.


Само со дисциплина добрите тренери можат со своите понекогаш и послабо технички подготвени индивидуалци да го победат фаворитот. Примерот беа токму трите репрезентации кои погоре ги споменав, кои во само 4 дена направија прекрасни презентации на својата игра. Технички послаби од своите противници, но дисциплинирани и кондиционо подготвени на исто ниво како и нивните противници-фаворити.


Штета што голем дел од нашите спортски коментатори не го разбираат фудбалот во својата суштина, па постојано сето тоа беше „коментирано„ со „...победи поголемата желба за победа...„ не коментирајќи ги во ниеден дел од целиот натпревар„ распоредот на формациите во брзите транзиции од напад во одбрана„ и обратно (кога тие транзиции се правеа во брзо префрлување на топката во контра со 3+1 или во одбрана со активен пресинг уште при самото „губење на топката„ со покривање на најблиските 2 позици, принудувајќи го противникот на долга топка или враќање назад за добивање на простор за повторно форматирање на трите линии во перфектна координација на сите полиња), не обрнувајќи ни еден миг на дисциплината на сите 1о-мина во фаза на напад и одговорностите кои ги имаа истите и во одбраниот дел ... можеби и јас премногу барам од луѓе кои се „специјалисти за спорт, од фудбал до бочање„ но сепак не можам а да не реагирам, бидејќи сепак помина времето кога само ТВ Скопје нудеше фудбал на ТВ. Сега, го имаме насекаде, а со малку повеќе професионална секојдневна и максимално посветена работа, може да се постигне вистинското потребно ниво. На крајот од краиштата, нивоата за споредби ги имаме насекаде околу нас, од Португалија до Русија....


П.С.

„...веројатно сеуште во Македонија малкумина се оние кои ќе го следат најпозитивниот пример на вистинската професионална работа на нашава тема, примерот кој многу години нананзад го постави Љубомир Николовски (NBA)…„