6.10.08

БАРСА, БАРСА, БААААРРСА!

Конечно ова е таа Барселона која долго време се чека. Не само од овој натпревар против големиот ривал од Мадрид, туку веќе неколку натпревари наназад. Сите кои го гледаа фасцинантното, експлозивно и незаборавно издание на Барса против Атлетико, знаат дека можеби најголемите заслуги ги има токму Пеп. Тешки подготовки, лош старт во Примера, но со почетокот на Лигата на Шампионите и работите полека си легнуваат на место. Одличен тим и уште подобра клупа. Меси не е сам, Ето не е депримиран.
Гвардиола го надополнува тоа што Рајкард го продолжи како патека поставена од холандската тренерска школа во каталонскиот тим. (со исклучок на Ван Гаал, кој сакајќи да биде оригинален, правеше кардинални тренерски грешки)

За првпат имам чувство дека секој збор е одвише во елаборирање на овој натпревар. Треба да се гледа, да се гледа, и гледа и гледа....Мислам дека е тоа неверојатно искуство за секој вљубеник во фудбалот, а посебно за сите оние кои сакаат малку подлабоко да навлезат во фудбалската игра, поставеност и промени... Не само Барселона, туку и играта на Атлетико, збунетоста на Агуире, посебно кога имате тим кој е затечен уште во 8-мата минута а има исто така фудбалски мајстори, кои знаат да направат пресврт. Сите оние кои не го гледале натпреварот, една препорака, да ја чекаат репризата и да го изгледаат, во еден здив....



П.С.

„Дури може да го гледате на Сител, ако случајно го репризираат, затоа што со З.Н. нема да се нервирате толку многу гледајќи, како на пример од фудбалското непознавање на останатокот во истата... иако да бидам искрен и З.Н. треба конечно да ги совлада Понгол наместо „Понголе...„ „...влезе Бојан, кој го создаде Рајкарад..„!? ... (а сите млади кои влегуваат последните 4-5 години во Барселона се создадени токму од Пеп, кој интензивно работеше со нив во пониските категории и ги туркаше напред во првиот тим...исклучиво по негово инсистирање, кое Рајкард мораше да го почитува, дури и по налог на Лапорта)... или „...напаѓачката формација 4-3-3 започнува со Јохан Кројф-холандската школа во Барса...„ (!?), всушност започнува многу порано од раните 70-ти години па се до втората половина на истите кога Барса ја води Ринус Михелс, и ја поставува напаѓачката формација која и ден-денес е основа. Имено, УО на каталонскиот клуб дури и тренерите ги бира според тоа дали ја практикуваат оваа напаѓачка формација. А има примери и во друг контекст на формацијата... минатата сезона во јануари, кога Рајкард „имаше болница„ во тимот, беше скоро принуден да ја промени формацијата во 4-4-2, па токму поради тоа во Каталонија, беа организирани голем број расправи на сите медиуми, а дури беа одржани и неколку вонредни прес-конференции за да се убеди Сосиото на клубот дека тоа е неопходно... но, се сеќавате како заврши, само на елаборирања и полемики, формацијата не се промени... нешто слично направи и Пеп, но само како поставена теза, еднаш проба да ја изигра , но веднаш му беше покажана и „пањолада„... така да, јас не очекувам дека ова треба секој да го знае, но некој кој тоа му е работа, мора задолжително... од тие причини и З.Н. е сигурно подобрата варијанта отколку остатокот „фудбалска неписменост„ во македонската варијанта на Примера.

5 comments:

  1. Конечно ете ја оваа Барса која ни недостигаше овие 2 год.Браво за играта која ни ја демострираат последниве утакмици а поготово синоќашната.Тотална фудбалска неписменост владее во коментаторите на Сител.Кој користи интернет нека си пушти радио Барса и нека си слуша пренос на раат.
    БАРСА,БАРСА,БААААААРСА!

    ReplyDelete
  2. Anonymous07:03

    krkrkr pa stvarno mozi da pocnite malce da se raduvate so taa barca.... dobro rece Raul: "sega barca e vistinski protivnik" haha i stvarno e taka.... Pak ke bidat Real Madrid sampioni samo sto ova god El Classico ke bide malce pointeresno... Hala Madrid... Real Madrid the best!!!

    RealFan

    ReplyDelete
  3. Anonymous12:54

    Ovoj fan na Real me iznaesmea edvaj cekam da igraat Barca i Real i da im dademe casovi po moderen fudbal forca BARCA Catalonia is not Spain

    ReplyDelete
  4. Anonymous03:40

    epa site cekame da igraat barca i real, ama kako i sekogas se znaj koj ke pobedi....... moderen fudbal a? pfffff e stvarno sega jas se iznasmeav... imame poveke pobedi vo megusebni dueli, tituli poveke,.... ne vredi da nareduvam uste... nikogas ne ni ste bile konkurencija haha Real Madrid one love one club!!!

    ReplyDelete
  5. Anonymous11:44

    aHaHaHaHaHaHaHa mnogu podobra e godinava nema da primat fazla od 3 gola od Real Madrid.Trebalo da stavat storija Higuain & Van Der Vart novata dvojka koja rusi se pred niv :) ili storijava e Barca e pomoknja sega od Real Union pa za Real Madrid ushe treba da igraat za da gi stasaat LOVE FOREVER REAL MADRID a vekje koa zboruvame za tituli taa slava koa kje ja dostigne Barca kje bide 3009 a ne 2009 :D:D http://www.realmadrid.com/cs/Satellite/en/1193041516534/Historia/Club.htm eve vi i link da vidite real madrid koga ja digaa titulata a Barca gledaa na televizija kakvo e 4ustvoto da se bide n1.MADRISTAS

    ReplyDelete