22.3.10

II ДЕЛ: ФЕРГУСОН „СИ ЈА СКРШИ ГЛАВАТА„ ВО РИМ, НО ВЕНГЕР НЕ Е ФЕРГУСОН . . .


Зошто Арсенал има повеќе шанси против Барселона,
отколку Манчестер Јунајтед против Баерн Минхен?

Натпреварот против Ливерпул, кој ја имаше сличната тежина како оној кој наскоро ќе биде примарна цел на „црвените од Манчестер„ беше една од возможните слики за анализи и во Минхен.

Ван Гал сигурно дека ги фати сите белешки од ова дерби.

Спора одбранбена линија во фаза на транзиција во напад, кога многупати секој сам, индивидуално според сопствените квалитети мора да најде начин како ќе ја додаде топката на некој соиграч или да ја префрли во долг пас на сосем друга странична позиција каде би го префрлил и тежиштето на притисокот од противникот.

Фудбалери - напаѓачи кои скоро и воопшто да не знаат да играат во одбрана, туку едноставно најчесто се во таа фаза колку „да се присутни, правејќи „гужва„ но факт е дека сето тоа е без сериозен притисок. Нормално дека сосем е друга нивната динамика и улога кога ќе се во транзиција на напад и посебно во фаза на напад до финализација на акција.

Практично се е оставено на робусниот Руни, кој како еден од најексплозивните напаѓачи во светот, многу често го има вистинскиот старт и одличното позиционирање во просторот од 25-30 метри пред противничкиот гол. На истата линија во контра е скоро несопирлив.

Но токму тоа е она што Баерн Минхен може да го затвори.

Прекин на дијагоналните додавања кон Руни од позициите на централните движења при позиционирано градење на акциите со повеќе додавања меѓу Флечер, Керик, Парк и Нани. Тоа што Бенитез дисциплинирано го имаше поставено во првото полувреме, во второ само по ради недисциплина, најмногу од аргентинците, успеа да дозволи развој на играта на Фергусон и резултатски развој во корист на домаќинот.

Баерн Минхен е драстично подисциплинирана екипа од Ливерпул. Средниот ред и убивањето на позициите кои ги споменав ќе биде многу потранспарентно. Манчестер Јунајтед, факт е дека има многу полоша игра од минатата година. Исто така е факт и дека најголем дел од играта ќе се базира (наредната среда) на експлозивноста на Руни, човек кој знае да направи теренска разлика во сопствена корист. Но, ако Фергусон не внесе некаква новина (што искрено е тешко, пред се поради менталното ниво на оваа комбинација на фудбалери кои не се карактеризираат со поливалентни особини што би можеле да прифатат лесно менување и ротирање на своите позиции) тогаш и со многу повеќе сигурност можам да претпоставам дека и мојот хипотетички став од минатиот текст ќе стане наскоро реалност.

А зошто Арсенал има повеќе шанси против Барселона ќе биде тема и во наредниот текст, продолжение на оној со кој започнав оваа серија. Ако сеуште не сте го прочитале првиот, Ви препорачувам во меѓувреме да го отворите и него, пред да го дочекате третиот дел од оваа тема - „Кој и зошто во Мадрид?„.

No comments:

Post a Comment