20.4.17

И ПОСЛЕ ПАК ЗБОРУВАЈТЕ МИ ЗА ПРЕЗИМИЊА ...

Денес беше ден во кој го регистриравме новородениот Лео во администрација на Малта.

Она што е интересно податливо за текстов е дека Малтешките закони имаат сосем различен пристап во прифаќањето и регистрирањето на презимињата кај новородените деца.

Имено, како родители одлучивме Лео да ги носи и двете презимиња, едното од мајката и едното од таткото. (бидејќи дури и ние при венчавањето не си ги променивме, ниту ги додававме еден на друг, Весна Витанова си остана исто како и Игор Филевски, нели нормално :-)

Лео Витанов Филевски беше нашата одлука со која ги пополнивме документите за да ни биде издаден Извод од Матичната книга на родените.

И тука дојде изненадувањето.

Администраторот го одби нашиот предлог од неколку причини:

1. Малтешкиот закон не дозволува презимето на мајката да биде пред презимето на таткото.

2. Мајката со презиме Витанова, е различно од детето со презиме Витанов.

3. Условот за да го има и презимето на мајката (зад татковото) е само ако е идентично со нејзиното.

За останатите сегменти од пуритански воспоставената држава во некои нивоа или со други зборови речено „патријахално сетираната држава“ нема потреба да задлабочувам. (чим сме одлучиле да живееме тука, нормално е и да ги почитуваме овдешните закони)

Лео е официјално регистриран како Лео Филевски Витанова.

Среќа што не се роди во Бразил, бидејќи по нивните закони ќе мораше да биде:
Лео Киселоводски Скопски Центарско Струмички Филевски и Витанов.*


*за оние кои не знаат, долгите и многу имиња на бразилците означуваат реони на потекло, фамилијарни родословни имиња итн.No comments:

Post a Comment