7.5.09

ПЕМБА ИЗ НИШ-а, НА СТЕМФОРД БРИЏ...

Прво што ми текна во раните утрински часови од четвртокот, беше времето кога активно се занимавав со аматерски театар. Не само што бев секојдневно активен во тогашниот „Дом на Млади„ туку не пропуштав буквално ниедна претстава во нашите два професионални театри во градот.

Една вечер, појдов на „Среќна Нова 49-та„ во МНТ.


Токму сега ми текна на еден лик, „Пемба из Ниш-а„ кој неколку години подоцна го запознав и лично (во Манда Роса), боксерот според кој беше напишан тој лик. Но, ни тоа не е вечерва тема на мојата позитивна конструкција од изминатат ноќ, туку една реплика која постојано ја поврзувам со претходните два сегмента, кои ви ги наброив.


Прво, „Среќна Нова 49-та„ , па Пемба из Ниша-а и човекот на кој требаше да му се одмаздат со тоа што ќе го натепаат. Но како? Размислуваа и се нагодуваа, дали со ножеви, дали со боксачи, дали со палки, се додека еден не рече:


„Не! Гов....т со гов....ки цевки!„


И така и бидна.
Ги извадија цевките од канализација и ја завршија работата...


Е сега да се вратам на фудбалот, после оваа мала дигресија која ме врати на претставата која навистина ја сметам за една од подобрите изведби на тогашната гарнитура на Македонскиот Народен Театар.



Нема да ја коментирам ноќта која ме остави без здив, ноќта во која неколкупати помислив на ќерка ми со надеж дека ќе преживеам и дека и утре пак ќе си играме на сите песнички и ќе се шетаме низ парк, ноќта која добив неколкупати тахикардија за некаде после полноќ дури и да осетам благо прескокнување на срцето (пост фестум реакција), ноќта за која многупати низ месеците наназад, зборував и наговестував дека ќе има токму ваков крај, но никако не ни помислував дека ќе се движи по вакво сценарио, ноќта која да ја режираше дури и Унковски, којзнае дали ќе и смислеше ваков крај, ноќта во која за малку моите пријатели го загубија облогот за да му се „ситат„ или „радуваат„ на ветеното „шетање гол по кеј„, ако заврши онака како што тие очекуваа...

Ноќ во која само ја потврдив мојата теорија, дека секогаш треба искрено, со многу желба и љубов кон тоа што се работи, да се влегува во секој нов предизвик, со позитивна мисла и чесно до крај, крај во кој не постојат граници, туку крај во кој, оној кој е чесен и искрен, ја поставува границата.


Вечерва нема да пишувам за недосудениот пенал од Пике, нема да пишувам за непостоечкиот црвен картон на Абидал, ниту за девијантното однесување со неартикулирани гласови на Балак, ниту пак лошиот мизансцен на Анелка и Дрогба како дел од најлошата претстава некогаш поставена во 2 пати по 90 минути (на Камп Ноу и Стемфорд Бриџ), а немам намера ни да полемизирам за можеби (поеднинечно и индивидуално) „најзрелите„ неискористени шанси токму на претходно споменатите...

Tуку ќе поставам неколку прашања како епилог на измината ноќ:


1. Дали не е време конечно да се воведе правилото „одземање топка„ или „жолт картон„(за некој, по избор на капитенот) за „пасивна игра„ повеќе од 30 минути, да не речам една третина од натпреварот. Што би се рекло, два жолти и третиот црвен, за 90 минути „пасивна игра„?


2. Зошто на Стемфорд недостасуваа линиите за седум и девет метри, со оглед на големината на „ракометното игралиште„ на кое се игра фудбал во домашното првенство?


3. Зошто, кога веќе се игра на ваков терен со ваква философија, фудбал, немаше уште еден судија од другата на страна на теренот, па можеби и норвежанецот немаше да ги направи грешките (и почетни и компензациски) во текот на натпреварот?


4. Дали можеби не беше тоа причината за таквото лошо судење на кое навивачите на Челзи ќе се жалат во наредните 7 години?


5. Зошто можеби не се воведат уште неколку судии од страна (но, вистински судии од Граѓанските судови) за да може веднаш да реагираат со проценка и пресуда за „ликови„ како Балак и Дрогба?


Не поставувам веќе прашања, кои на прв поглед можеби изгледаат помалку и цинично, но само на прв поглед!

Но, напротив, прашањата се многу реални во ваква констелација на натпревар, каде Арената е подготвена, народот е возбуден и го чека спектаклот, а „забавувачите„ поделени во два табора имаат проблем воопшто и да бидат дел од она за кое се сите дојдени во Арената и ги гледаат од страна...


Едниот табор вели:


- Ајде, ајде, да играме , да се надигруваме! - а другиот срамежливо се повлекува зад сцената со изговор:


- Не, оставете не, нам не ни се игра...


И сценариото понатаму продолжува во неколку веќе досадни познати дијалози:


- Ајде да играме!


- Не, другпат, оставете не денеска!


- Ама ајде, видете колку публика дошла да не гледа!


- Не, не...ви рековме, нам не ни се игра денес...


- Ама ајде, зашто сте такви, па ние дојдовме да играме!


- Не! Одете си, ние не сакаме да играме со вас...


И така продолжува до недоглед... се до 92-та минута од претставата, кога овие што цело време сакаат да играат (и да го направат она за кое сите се дојдени во Арената, да им ракоплескаат и да им се воодушевуваат) си ги земаат работите и си заминуваат:


- Добро, ние ќе си одиме, ќе си најдеме други кои ќе сакаат да играат со нас. Ама да знаете дека веќе никогаш нема да дојдеме да играме со вас, затоа што не сте фер! Ние сме тука за да играме, а не да ги оставиме сите во Арената да си одат со незадоволство дома...


И си заминуваат...
Си наоѓаат друг табор со кој ќе играат онака како што всушност сите и очекуваат...
Тргнуваат накај Рим...



... Пак се враќам на моите денови кога „киснев„ по театрите низ градов, професионалните и аматерските ...

И пак ми текна на репликата од „Среќна Нова 49-та„... за цевките со кои ја завршија задачата ...

... и на Пемба из Ниш-а...

... како да го видов на Стемфорд?

64 comments:

  1. Филе многу ми се допагааат и твоите статии и твојата емисија посебно.... Но оваа ти е ептен субјективна а и кога станува збор за Аргентина и за Барса и на емисија си многу субјективен.... И ние навивачите на другите клубови сме луге и кога ја гледаме емисијата и кога ти ги читаме постовите.... Подобро да направиш некоја дебата на емисијата да ја направиме поинтересна и да се добијат поинакви ставови...
    РИсте Струмица позз

    ReplyDelete
  2. прво да расчистиме...ова го има само во овие постови... извади ми една емисија во која ги има овие ставови, и веднаш се повлекувам! очигледно не си ја гледал, или кога ја гледаш само ме поистоветуваш со ова што го читаш овде... дури и на страната на топки Плус, нема ни дел од ова... значи ова е лично мој став, субјективен максимално, со објективни обврски, во рамките на целта и насоката на пишување... така да ај да не се повторуваме по 100 пати, од десната страна на интерфејсот на блогов се пишува и еднаш да расчистиме засекогаш со тоа... а тебе ќе ти препорачам, гледај во сабота Топки, па после пишувај вакви коментари како претходниот... Топки Плус е нешто соема друго кое нема врска со ова!!!!... во агенција ги имаме документирано сите епизоди во изминатиоте 8 години, значи тоа што јас го зборам го има и како видео запис... затоа, да ставиме точка на тоа. Ок?
    И да продолжиме на темиве кои ги опфаќаат постовите... Во ред е?

    Поздрав. Филе :-)

    ReplyDelete
  3. Признавам дека нема ништо директно во твоите емисии, но индиректно се гледа, и кога ке стане муабет и за Аргентина и за Барселона.... Продолжуваме со темите кои ги опфакаат постовите....
    Сакам да те прашам, ти напишав и на фејсбук до душа. Би било ли поубаво да има сензорско следење на топката и играчите , да нема ниту една нерегуларност? Тебе би ти бил ли интересен фудбалот? Сакам да слушнам твој личен став :)

    ReplyDelete
  4. ...samo te molam , kako toa indirektno? ...pa toa e normalno, indirektno e ona sto ti go spomenav vo odgovorot na tvojot prv post... :-)))).

    inace za prasanjeto, iskreno, nemam rafiniran stav...na momenti mislam deka e ok, na momenti se slozuvam so fifa... fakt e deka treba da ima barem promeni na pravilata za sudii, barem uste dvajca.. ali toa e nesto sto treba da se gleda od site aspketi...

    ReplyDelete
  5. ОКеј . Фала за мислењето... За индиректното не може да докажам никогаш бидејки немам факти кои би ме покриле, би било само со мои глупи мислења, а така јас би бил овца голема , а можеби и сум.. Нема везе тоа...
    Некои работи оваа вечер ги зборувам во афект и се извинувам ако испровоцирав нешто...

    Сакам да ти кажам дека те почитувам најмногу од сите фудбалски работници во државава, затоа со кејф си гледам Топки.

    ReplyDelete
  6. ...ne, ne, ne ...ne se lutam voopsto, ama ekogas sakam da razgovarame so fakti... toa znaci, ako e nesto taka, treba da si go razjasnime i da go proemnime ako e taka, zatoa sto ne bi bilo vo red... i nema lutish, na blogov...se sto e vo ramkite na postovite apsolutno sum za da se razgovaraat... inaku, veruvam deka e vo afekt, posebno ako ne ja sakas Barca ili pak navivas za Celzi... :-))))... pozrav i dobra nokj... :-)

    ReplyDelete
  7. Прво , честито финале!

    Второ, е алал да ти е бе Филе едно видување свое да напишеш , а да не спомеш "Реал Мадрид" :)) А не дека немаше причина неделава посебно , ама ајде ...секоја чест , издржа :))

    Трето што сакав да ти кажам , иако навивач на Реал , сепак бев за Барселона во дуелот со Челси. Фудбалот што го играат цела сезона им даде мал кредит и за малку среќа на крајот , нели?
    Е сега доаѓаме до тактичкиот дел.
    Колку и да несакаш да признаеш , Барселона беше тактички надмудрена од Гус. Признај , бидејќи само така ќе го задржиш својот кредибилитет како познавач на фудбалот пред сите нас. Всушност, нигде во твојов погоре изнесен став не ја видов твојата карактеристича еуфорија. И сам знаеш дека Барселона се провлече кроз "иглени уши". Не само со тоа дека падна голот во 93тата , туку играта во глобала не беше тоа што ти и сите други реални љубители на фудбалот очекуваа(очекувавме) од Барселона. Е сега тука можда мал допринос има отсуството на Анри,Пујол,Маркез.. или може стварно збиениот календар на Барселона ... незнам. Можеби.

    Како и да е. Негде сум на средина.
    Од една страна почитувам јака тактичко-стратешка поставеност на одредена екипа. Но па , да не се претерува. Играњето на Челси со играч повеќе , бранејќи се во 16 , на Стенфорд Бриџ , беше стварно малодушно. Па откука , некако на крајот(93тата минута) мислам дека правдата беше задоволена.

    ReplyDelete
  8. ...pa ne se slo\uvam so tebe, ednostavno, ne pocituvam taktiki koi ne se vo domenot "igranje"... znaci, takticko nadmudruvanje so "neigranje fudbal" za mene e ne[to sto moze sekoj da go bara od sekogo... sto znaci = 0. Deka uspea vo toa Hidink, uspea. No toa ne e nesto na koe jas bi mu se voodusevuval... ednostavno, site nazad, so dremka na linija na ofsajd, e destruktiven fudbal, koj nitu sum go pocituval a nitu kje go pocituvam. Tocno e deka nosi rezultati, kako sega, no toa ne treba da bide odlika na mokjen klub ili klub koj ima pretenzii na visoki celi vo svetskata fudbalska idnina... kje te potsetam deka pred 15-tina godini i Belasica, koja mnogu ja pocituvam kako klub, igrase taka...sekoja topka vo aut, site 10fudbaleri pred golo, non-stop eden " Inzagi" ceka i demne sansa...toa e koga nemas kvalitet da se nadigruvas i koga sakas "bez fudbal, da pobedis vo fudbal"... a za toa ne treba mnogu fudbalsko znaenje, veruvaj... vidi toa e tema koja mozebi treba malku na podolgo da se razglobi, ama vo edna od narednite "seansi" i toa se nadevam deka kje go "srabotam" , no prethodno kje mora da gio soberam na kupce i stavovite barem uste na nekolkumina koi go upotrbile toa i nivnite iskustva... :-))) ... inaku, sto se odnesuva do REal, ednas rekov...bez silen Real, nema da bide ni silna Barca...a domasnoto prvenstvo e sekogas prviot cekor kon svetskiot uspeh... (italijancite ti se ziv primer za taa teorija,kako i site sekogas, ama eve ova mozes da go zabelezis tokmu vo ovoj moment, ovie godini) :-)))) poz. :-)

    ReplyDelete
  9. Е супер , значи и двајцата мање-више го почитуваме ФУДБАЛОТ како игра за надигрување , а не надмудрување, така?
    Па добро , зошто тогаш не беше реален ти пред месец-два , кога овој исти антифудбал беше демонстриран од страна на Ливерпул во срцето на Шпанија, Мадрид?
    Туку тогаш , ако убаво помнам , ти беше полн со комплименти за "бравурозното" изданије на пулените на Рафа Бенитез? И , тоа како тој истиот Рафа ја поставува играта како на "шаховска табла", и колку е тоа модерно, паметно и "in"? Зборувам за првиот натпревар во Мадрид, и постот на твојот блог после истиот.

    Значи , да не ја тупам со "off-topic"-ци тука , ама колку и да ти е блогов субјективен , мала доза на објективност очекувам од тебе.

    Или осудуваме тапаџиски фудбал игран "за резултат" , без разлика кој го промовира и против кого , или не.
    Мислам дека сме на иста страна, само те молам остани доследен на идејата за "joga bonito" секогаш :)
    Поздрав и среќно во финалето.

    ReplyDelete
  10. Прво честито победа. Коментарот ми изгледа доста цинично, али нема везе.

    1. Зашто одземање топка за пасивна игра, па Челзи не играше пасивно, Барса имаше поголем посед на топката, пасивно е нели кога додаваш а не тргнуваш кон гол. Челзи играше подефанзивно, игра прилагодена за неутрализирање на стилот на Барселона.

    2. Стемфорд Бриџ не е толку мал, можеби не е Ноу Камп, ама ги исполнува условите на УЕФА. Или можеби треба секој терен да биде колку што е Ноу Камп за Барса да ја игра својата игра.

    3. Од кога знам за себе гледам фудбал, и кај мене во населба во трета лига судеа подобро отколку на овој натпревар. Никогаш не сум се лутел на судиски грешки, едноставно и тие се дел од фудбалот, ама ова ги премина сите граници, имаше не еден, не два, туку Четири пенали не досудени. (два можеби се дискутабилни, но тие со рака не се). Клучен момент беше црвениот на Абидал, да не му дадеше црвен, Челзи ќе немаше проблеми да победи. Ај да искомпензира еден, ама он три пенали не досуди откако му даде црвен на Абидал.

    4.Навивачите на Челзи, меѓу кои сум и јас нормално дека ќе се жалат, да и се случеше ова и на Барса и навивачите на Барса ќе се жалеа, или можеби они не се жалат на судиски неправди?

    5. А како требаше да реагираат Балак и Дрогба? Сосема нормална реакција при едно вакво судење, дури им се чудам како се воздржаа а да не го удрат, сепак професионалци се.

    Она што ми беше посебно интересно деновиве, се изјавите дека Челзи не играл фудбал. Па добро, нели во фудбалот има тактичко надмудрување, тренерите ги нарекуваат и тактичари, понекогаш треба да се прилагоди играта за да се елиминира противникот. Сепак ги разбирам изјавите на Пеп Гвардиола, бидејќи во Барса тренерите и не треба да бидат тактичари, туку само добри мотиватори и да гo извадат најдобриот состав, бидејќи формацијата е 4-3-3 засекогаш. И тоа го почитувам, тоа е традиција која не се сменила, и не ни треба да се смени, тоа е филозофијата на Барса. Но, не знам зошто да не може да се прифати дека фудбал е и она што се игра во Серија А, она што се игра во Англија, не само тоа што го игра Барса. Сепак фудбалот не е една единствена формација, фудбалот е игра на варијации во рамките на одредени правила. Фудбал е и она што го играат децата во маало, и она што се игра во Еквадор и Боливија, фудбал беа и тактичките натпревари помеѓу Бенитез и Мурињо, фудбал е и победата на Барса над Реал, фудбал е и тоа што го играа двете последни репрезентации во светот, фудбал е и италијанското катанаџо, и нафрлените топки во Англија, упорноста во Германија, офанзивниот фудбал во Шпанија. За мене сето тоа е фудбал.

    Кога сме кај глумењето да потсетам дека и фудбалерите на Барса не се многу невини, и тие се познати како добри глумци. Да потсетам само како Меси извади црвен картон на Дел Хорно на Стемфорд Бриџ пред неколку години, како Франција ја совлада Англија со одглумен слободен удар од Анри итн.

    Во овој натпревар победи тимот што еднаш шутна во рамките од голот, ама понекогаш и тоа се случува.(да вратам и јас цинично:)).

    Уште еднаш честитки за пласманот во финалeтo, големо е разочарувањето за нас, фановите на Челзи, не затоа што не се пласиравме во финалето туку поради начинот на кој бевме елиминирани. Англиските тимови не креваат паника доколку не се освои титула, фудбалот во Англија е многу повеќе од титула. Утеха може да биде тоа што Барса не може да не победи 11 на 11.

    ReplyDelete
  11. Сречковци, да сме начисто, Барселона незаслужено победи...За судијата шо да се коментира не знам, овде викаме ФФМ Мафија, таму не знам шо треба ФИФА УЕФА мафија нешто, ако на првиот натпревар имаше многу недосудени фаули за Барселона и доделени картони, овде имаше 10 пати повеќе и то во опасната зона...За пасивноста, не е пасивно да се чека својата шанса, Барселона во 90 минути не успеа да напрај ниедна (0) шанси и ниеден (0) шут во рамките на голот?! Немаше ништо од препознатливата игра, брзи додавања...дали играше Меси?! Не го видов нешто многу...сепак, финале е финале, па мислам дека во Рим ќе видиме отворен фудбал од двете страни и подобриот нека победи ;)

    ReplyDelete
  12. ...prvo da rascistime, barem spored moite stavovi i ona sto jas go baram od fudbalot sekogas koga go gledam...Znaci nikoj ne spori toa sto go igrase Celzi, ako sakaat neka igraat i 11 vo sesnaetsenik, toa e izbor na Gus i neka si tera kako sto saka... jas takva igra NIKOGAS nema nitu da pocituvam, nitu da sakam da gledam, a nitu pak kje go smetam kako doblest, deka nekoj bil pomudar poradi toa!... vtoro apsolutno deka ne treba da bidat site stadioni kako Camp Nou, no i toa e moj stav i nesto sto mi pravi razlika zosto gi sakam golemite tereni... znaci ok, apsolutno toa e dozvoleno i taman rabota deka treba da se isfrlat...NI SLUCAJNO!... no isto taka da ne zaboravime deka OVA E BLOG!!!..ako treba da razgovoarame vo Topki, sigurno deka ova nema da bide nitu nacinot nitu stilot, a sigurno deka toa bi bila nekoja forum-masa na koja kje se analiziraat site aspekti, no generalno povtorno toa bi mi bil stavot...NO OVA E BLOG! kade jas gi stavam moite EMOCII na "hartija" :-))) isklucivo MOITE EMOCII vo edna druga stilska forma... a toa sto vie, imate obicaj (barem del od vas) da pisuvate i da komentirate na nacin na koj istoto go rabotite i profesionlno i poluprofesionalno, toa e vas problem... Znaci uste ednas, tekstot povekje sfatete go kako lirski zapis, otkolku kako televiziska emisija... samo taka kje moze da si igrame na ovaa strana, da si pravime analizi, da se naddavame so informacii i simpatii kon svoite klubovi... a dodeka ne gi rascistime tie raboti, stalno kje go imame toj problem.... i na kraj... za site navivaci na Celzi: NEMAM NIKAKVA NAMERA DA NAVREDAM, naprotiv, sakam i zaedno slednata godina, eventualno, vo najprijatelska atmosfera (pa duri i so polna usta pcosti i od ednata i drugata strana) na kraj da napravime nazdravje so pivo i da produzime sekoj po svojot pat... pa makar bilo i so "e...te se" ili " piz... vi mat..." ...ali se vo kontekst na navivackite formi i izlivi na strast...:-)))))...od tie pricini ovoj blog, kje bide samo moj, so mojot stav, vnatre... ova ne e televiziski emisija!!!!!!!!!!!! i aj dosta vekje so vakvi zabeleski, ako ne vi se svigja, ne go citajte i cao!... od desnata strana na blogov, se pisuva!...
    I vreme e da se vrtam nazad so kometarite...
    Ocekuvam prekrasno finale vo Rim i pobeda na Barca!...bez isklucok, a naskoro i kje objasnam zosto? na ist nacin kako sto i vo januari pisuvav za El Clasico, za titulata i za Rim... pozdrav do site vistinski, strasni, posveteni i vljubeni navivaci vo svoite omileni klubovi, boi i pesni... bez ogled od kade ste I ZA KOGO STE... :-))))...

    ReplyDelete
  13. Goce, vo pravo si deka Rafa znae da ja neutralizira igrata i da go rasipe fudbalot ponekogas, no toa e nesto sosema razlicno, barem za moite gledista...Rafa ti igra kao da igra sah... Toa podrazbira, neutraliziranje na protivnikot so zatvaranje na svoja polovina i menuvanje vo cekor na natprevarot...znaci ne moze da se sluci kaj Rafa NIKOGAS , da izleze kako vcera Gus so Anelka i Drogba i siot ostanata kvalitet vo sredniot red i da se brani... a uste pomalku da bide so igrac povekje i pak da se brani, namesto da ja dokusuri Barca... Toa na Rafa ne moze da mu se sluci... da bese Liver vcera vo vakva pozicija, sigurno deka na eden nula so igrac plus, kje letaa napred za vtor i tret gol.... Fakt e deka Celzi go izgubi natprevarot so sansite na Drogba koi ne smeese da gi promasi, no toa e toa... Rafa e takticar koj povekje saka da menuva, da se dvizi niz nekolku formacii vo tekot na natprevarot, da pravi rokadi, so toa pravi pritisok i na samite fudbaleri postojano da razmisluvaat i da go menuvaat svoeto dvizenje vo site nasoki za vreme na eden natprevar...dodeka e Gus vo toj aspekt, staticen...najcesto ednas postavenoto saka da se igra do kraj, bez kojznae kolku varijacii vo 90 minuti, ostavajki na snagata i valentnosta na onie koi pravat razlika na teren... razlicno e , razlicno e...

    ReplyDelete
  14. Филе, прво јасно дека ова е твој блог, и ова се твои ставови, јас ги имам разграничено твојата емисија и твојот блог (незнам дали забелешките се однесуваа и на мене, па да се оградам за секој случај:))
    Јас мојот коментар го пишав како мој став, не барам некој да се согласи со мене, туку едноставно го кажав она што го мислам, кажав дека според мене не треба да се сваќа така фудбалот и некои други работи во врска со натпреварот. Нормално е некој да има поинакво мислење нели?
    Ова е место за дебатирање и различни ставови, ако сите мислиме исто би било монотоно.
    Филе Барселона игра убиствено оваа сезона, затоа и Хидинк ја одбра оваа тактика, Челзи има сосема поинакви играчи од Барса, он знаеше дека ако се отвори може да му се случи Реал Мадрид, Баерн или Лион. Едноставно играчи како Балак, Есиен, Анелка, Лампард... не можат во потполно отворена игра да се надигруваат со фудбалери како Иниеста, Чави, Меси, Анри..., па за мене е сосема нормална тактиката на Хидинк.
    Рафа Бенитез менува, но менува по потреба. Хидинк сигурно ќе сменеше доколку имаше потреба, ама се функционираше беспрекорно до таа 93та минута. Доколку Барса постигнеше гол порано, ќе гледавме друга игра на Челзи. Челзи докажал дека знае да игра и офанзивно, на последните два натпревари со Ливерпул даде седум гола. Ама мое мислење е дека против Барса во таква форма не можеш да играш со друга тактика, особено на Ноу Камп.
    Хидинк пред се е офанзивен стучњак, кој сака да се надигрува, ако ја погледнеш неговата работа во минатото ќе видиш дека тој негува офанзивен фудбал, многу поофанзивен од Рафа. Играше офанзивно со Кореја, со Холандија, со Австралија, со ПСВ колку можеше. Едноставно кројот на фудбалерите на двете екипи е премногу различен. Хидинк е пред се паметен стратег кој знае на кој натпревар како треба да игра.
    Многу ми е криво што нема да остане на клупата на Челзи, го нема ни Мурињо. А не гледам дека има друг слободен стратег.
    Сепак тоа е тоа, ќе видиме што ќе се случува понатаму.

    ReplyDelete
  15. ...jas ne mozam seuste da ja sfatam logikata eve duri i denes na Hidink, kako so tie fudbaleri i so igrac povekje ne razmisluva za vtor gol zadolzitelen? namesto da se brani i go cuva toj eden edinstven postignat. I bez postignatiot gol i so nego , logikata na Pep e deka eden mora "da vleze". Toa povlekuva deka, za Gus, cuvanjeto na rezultatot e najopasnoto nesto sto smee da si go dozvoli, kako i mnogupati dosega se pokazalo kako greska. Verojatnosta deka protivnikot dopolnitelno kje gazi do kraj za toj eden gol e mnogu pogolema, otkolku "ofanzivecot" Hidink so Drogba, Anelka itn deka kje se odbranat... taka da toa e ocigledno (barem spored mene moment koj ja napravi utakmicata da bide vakva kakva sto e)...

    ReplyDelete
  16. Хидинк играше 180 минути ист фудбал, на Стемфорд Бриџ играше малку поотворено бидејќи теренот беше помал. Кога го извади Дрогба а го стави Белети не промени нешто тактички многу, Анелка отиде на местото на Дрогба, а Белети на местото од Анелка. Зашто ги извади Дрогба? Па можеби и Хидинк наседна на глумата на Дрогба па помисли дека е повреден и сакаше да внесе свежина. Добро се сеќавам кога играа Челзи и Монако во полуфинале од Лигата на Шампионите. Челзи во Франција имаше водство од 1-0, Монако доби црвен картон. Раниери извади фудбалер од средниот ред и стави напаѓач за да го дотолчи Монако. Челзи прими два гола, Монако победи со 2-1 и се пласираше во финалето. Така да нема правила, се е стратегија на тренерот. Доколку Барса не се пласираше во финале, сигурно ќе имаше критики на адреса на Пеп бидејќи ништо не промени а Барселона немаше ниту една шанса, првиот потег му беше во 85та минута. Ама се случи, Барса е во финале, Пеп е кралот, Хидинк е лузерот. Секогаш е така.

    ReplyDelete
  17. Ај нека ни е среќно финалето, но ме мачи одбрамбената линија, како сега во финалето. Среката не ми е целосна од една страна само заради судиските грешки кои беа, но од друга страна среќен сум заради што среќата ги послужи каталонците како многу пати до сеа (реал,манчестер,челзи).
    Друго како многу пати се докажа дека 1-0 не е сигурен резултат, и како после челзи да се закити со титулата "Европски Шампион" со бранење.
    Сепак овој пак ке кажам ако некој заслужи финале беше само Барселона по спектакуларната сезона која ја има и тешкиот распоред во полуфиналните дуели и повредени и казнени фудбалери, а челзи неумееше тоа да го искористи,па сеа судијата им е крив, се испромашија па ајде судијата пенали не ни судил. Сепак Барса е Барса, а Барса е повеќе од клуб, повеќе од љубов!!!!

    ReplyDelete
  18. Филе ја одамна пишував и зборев уште прелани за тоа да се воведат судии позади головите и што е најважно баш кога пишував после брезо се поклопи изјава на Платни токму за воведување на овие судии, што значи дека има шанса тоа да се случи.

    Вќера то абеше виситнски аматеризам од судење. Грешки има на скоро секој меч, но ова вчера беше смешна арбитража за еден вака важен меч.

    Ќе поправам некој што остави коментар погоре, не четири туку три чисти пенали имаше за Челзи, непотребно досуден картон за Алвез иако се сотава на судиите за вакви дуели да проценат, и не знам дали воопшто имаше фаул на Абидал врз Ањелка.

    Мислам дека Челзи е повеќе оштетен и токму овој меч вчра ќе беше сосема поинаков доколку имаше судии зад головите. Мене не ме интерсеира дали вчера играла Барса, Реал или Милан, но мислам дека премногу пари се вложуваат за дебилни судии да ги кројат и така напнатите мечеви дали биле повеќе или помалку важни.


    File pisuvaj kirilica i daj trgni gi ovie bukvive za verifikacija, uzasno me nerviraat

    ReplyDelete
  19. хахаха...со пишувањето кирилица имам проблем, затоа што многу често сум надвор од Македонија , на секакви компјутеи, итн, итн... али тоа не треба да ни е проблем, нели... инаку се сложувам со тебе...без оглед што текстот на некој му изгледа со премногу иронија, јас сепак дури и во тие зборови сум реален, каде велам дека нема да пишувам за: „ .. за недосудениот пенал од Пике... а немам намера ни да полемизирам за можеби (поеднинечно и индивидуално) „најзрелите„ неискористени шанси токму на претходно споменатите...„...затоа што стварно, тоа се случи...пенал од Пике чист како солза и влечењето за дрес во 16-ник... друго се е тема на разговор, затоа што сметам дека не се ... до 02. синоќа уште еднаш ја изгледав целата, бидејќи премиерното гледање ми беше исклучиво „навивачки„ со сета страс ! :-)))) ...точно е дека вакви судии не треба да постојат воопшто во фудбалот, али темата ми беше сосем друга... со една цел ... Барса оди понатаму во оосвојување на Рим... :-)))

    ReplyDelete
  20. ..и кога сме веќе кај Хидинк ( а јас погоре го објаснив мојот став за синоќешниот негов настап) ќе направи ли некој анализа, како тоа така врвен стручњак како него и како што велат многумина еден од најголемите светски фудбалски тренери, поставува екипи кои одлично имграат ама САМО ДО ПОЛУФИНАЛЕ. Сите ПЕТ полуфиналиња во кои ги водел екипите односно репрезентациите ГИ ЗАГУБИЛ! СИТЕ ПЕТ!..одговорто веројатно (колку што можам да се сетам нананзад, ама тешко без да ги одгледам натпреварите кои се надевам во наредниов период ќе се потрудам да ги најдам) ги губи поради баш во тие моменти, се повлекува и ја менува започната игра со која претходно правел изненадувања со претходните противници... тоа е слично како кога одите во обложувачница и правите ливче за 100 денари, не размислувате многу и пукате 5-6 изненадувања...или ќе фатите големи пари или нема везе, 100 денари губите... и хоп, ги фаќате сите пет или 6 и среќни сте до даска...и успешни... е сега наредната недела пак играте и тогаш ја менувате тактиката ..наместо пак да си играте по 100 денари со истиот принцип, одлучувате да ги ставите сите претходно добиени , што е огромен влог, ама на една или две „сигурни„ ...и тука кикс...се оди назад од кај што дошло... а зошто? затоа што сте си ја смениле играта...а убаво ќе си игравте со сите пари кои биле огромни , цела година по истиот принцип... е тоа е , сликовито, тоа... исто... Хидинк доаѓа до полуфинале и тука имаме веќе рачна, влогот е голем, ќе одиме на сигурно...

    ReplyDelete
  21. Гус Хидинк има освоено Лига на Шампиони (тогаш куп на Европа) со ПСВ во 1988 година.
    Во 1998 во Франција дојде до полуфинале со Холандија, и изгуби од Бразил на пенали.
    Во 2002 пак до полуфинале на Светско, овој пат со Кореја, што мислам дека е многу поголем успех отколку да освоиш првенство со Бразил, Аргентина, Шпанија, Германија, Италија...
    Со Русија на Европско во полуфинале, елиминиран од Шпанија.
    Со ПСВ во 2004та во Лига на Шампиони, полуфинале елиминиран од Милан, најпрво губи на Сан Сиро со 2-0, дома победува со 3-1, Милан и на двата натпревари постигнува гол во 90+ минута.
    Ретко работел со големи клубови, една сезона во Реал Мадрид, сега во Челзи и репрезентацијата на Холандија можеме да ја ставиме во големите.
    Значи не ги загубил сите полуфиналиња, има освоено Лига на Шампиони и тоа не со Челзи, не со Барса, не со Реал туку со ПСВ. Тоа се стратези кои со мали клубови постигнуваат многу, како што Мурињо освои со Порто најпрво Куп на УЕФА а потоа и Лига на Шампиони.
    А незнам зашто толку извикуваниот Бенитез не може да му донесе титула на Ливерпул во Премиер лига. Сите го прават мастер, а овој прв пат откако е менаџер на Ливерпул успева да дојде до ВТОРОТО место во Премиер лига.

    ReplyDelete
  22. http://uk.eurosport.yahoo.com/football/paul-parker/article/6071/

    Нека повелат нашите големи "стручњаци" што го оспоруваат пласманот на Барса во финалето да го прочитаат видувањето на овој стручњак што мисли за синоќешниот натпревар.
    Вчера имаше грешки на судијата,ДА,и сега само Челзи ли беше оштетен во овој двомеч?Па од една донесена или не донесена одлука се менува текот на натпреварот и се така.После друга одлука следува и тоа е тоа.Како тргнавте,уште малку ќе почнеме да дебатираме за крајот на светот небаре фудбалските судии и за тоа имаат некоја кривица.Не знам колку пенали сакал Челзи?Па еве вака.На првиот натпревар не беше досуден чист пенал врз Анри,не беше исклучен заслужено Балак и Барса креираше многу шанси па пак заврши 0-0.Доколку завршеше според мене 3-0,вчера ќе гледавме сосем поинаков натпревар и немаше да го критикувате истиот судија.Па и вчера не досуди пенал кога Балак играше со рака во шеснаесетник при дриблингот на Меси,на резултат 0-0.Не праведно ја оштети Барса да игра без Алвез и Абидал на следниот натпревар,а тоа е финалето.Значи секој си има свое видување и си влечеме своја страна.Барса,да,беше спречена да ја игра својата игра,но не со против игра,туку со едноставно неиграње.Тоа мислам дека го има секој тим.Сите знаат да се наредат на својата половина и да шутираат се што ќе им дојде на нога.Но не сите знаат да играат и да додаваат како Барса што го прави тоа годинава.И на крај правдата беше задоволена-победи фудбалот.Барса заслужено се пласира во финале и се надевам ќе ги освои трите титули сезонава.поззз

    ReplyDelete
  23. Добар ти е коментаторов Ѓоре, посебен впечаток ми остави овој дел: "Барса,да,беше спречена да ја игра својата игра,но не со против игра,туку со едноставно неиграње.Тоа мислам дека го има секој тим.Сите знаат да се наредат на својата половина и да шутираат се што ќе им дојде на нога". Можеби требаше Пеп да ја постави тактиката и на Челзи, така ќе беше полесно. Незнам зашто толку кукате ако некој ве неутрализира, знам дека сте навикнати да ги мачкате противниците во Шпанија со по 5-6 гола, ама не треба толку да се жалите кога ќе наидете на тврд орев.
    Реално, вкупно земено и на двата натпревари, Барса имаше повеќе посед, Челзи направи повеќе фаули, Барса повќе шутираше, Челзи имаше повеќе идеални шанси, судијата направи повеќе грешки на штета на Челзи и тоа е тоа.
    Ние пукаме сеа по судијата бидејќи изгубивме а и тој стварно аматерски судеше, вие се радувате. Да беше обратно вие ќе се жалевте за дефанзивната игра на Челзи и ќе зборевте како они не играле фудбал, вие сте најдобри а не сте стигнале до финале. Ама тоа е фудбалот, се случуваат вакви работи. Радувајте се фантастичната сезона, на пласманот во финалето и не се обидувајте да го правдате судијата.
    А за стручни коментари има колку сакаш, само кажи дали сакаш линк од коментар на кој ќе се ситат навивачите на Барса или коментар на кој ќе се ситат навивачите на Челзи.

    ReplyDelete
  24. Ne velam deka sudijata ne napravi greski ama da ve potsetam sto napravi stark na Nou Kamp: Balack (koj bese eden od najdobrite ako ne i najdobar vcera) trebase da dobie crven karton ama sudijata ne mu pokaza... eden kup nedosudeni fauli i 1 penal za Barselona.... Sega na Stamford Bridge drogba ko padna vo sesnaeseetnikot mislam deka sudijata nesvirna penal deka vo slicna sitoacija se najde henry, a ko igrase pique so raka tamu nesvirna penal poradi prestrogo dosudeniot crven karton na Abidal, a na krajot neznam dali eto igrase so raka. Vaka taka ako gi zememe sudenjata vo dvata natprevari mislam deka nema mnogu ostetena ekipa. Pozdrav

    ReplyDelete
  25. Pred da gi iskazam mojot stav, redno e da simnam kapa za odlicnata diskusija od strana na site komentatori, kako i avtorot.

    Iako Chelsea kako klub go preziram od momentot koga stana igracka na Roman Abramovich, moram da priznam deka vcera vecer Drogba i kompanija bea zrtvi na klasicna sudiska krazba. Nema da pisuvam koj kolku i dali zasluzil da ide ponatamu, bidejki toa vekje ne e ni bitno. Bitno e ona sto po onaa sramota vcera ke se sluci i sto moze da se sluci so sportot koj site go sakame dokolku nekoj ne prezeme nesto. Ne sum ljubitel na teorii na zagovor bidejki sekoj obid da se dokaze nesto ostanuva vo ramkite na spekulacii, glasini i pretpostavki. So tek na vreme skandalite i vinovnicite se otkrivaat dokolku gi imalo i vo mnogu navrati toa i se slucilo. Ne postoi zemja i/ili organizacija koja e imuna na takvo nesto pa zatoa mislam deka ova sto go vidov vcera na Stamford Bridge e sigurno slucaj koj ke potegne mnogu kontroverzii.

    Iskreno mislev deka imam videno se sto moze da se sluci na fudbalski teren: presvrti, rakometarski rezultati, iznenaduvanja, loso sudenje, brutalni napadi i covek da promasi tri penala na edna utakmica (Martin Palermo) no vcera se dokaza deka sum bil greska. Da se razbereme sudiite se lugje, rabotat pod pritisok, nemaat golema pomos i praat greski no nitu edna od ovie raboti vcera ne moze da se aplicira na Skandinavecot. Edno e da zgresis, da ne vidis, da imas 'mek' kriterium, da napravis pogresna procenka, no drugo e bez nekoja seriozna pricina da resis pred milionska publika da gi ignoriras pravilata koi treba da gi apliciras. Nema potreba da zborime nitu za 'kompenziracki' odluki zatoa sto crveniot karton na Abidal, kolku i da izgledase prestrogo, sepak vleguva vo ramkite na pravilata: Anelka e vo cista gol sansa a Abidal odzadi kako posleden covek navidum go dopira po petata dovolno ovoj da se sopne i padne. Dali go doprel ili ne vleguva vo domenot na sudisko uveruvanje i povtoruvam, prestrogo no sepak vo ramki na pravilata. Za kompenzacija ne treba nitu da stane zbor zatoa sto sudiite imaat instrukcii sekoj incident da go gledaat oddelno i da ne bidat pod vlijanie na svoite prethodni odluki. Chelsea vo celiot natprevar imase 3 cisti penali koi sekoj fudbalski amater bi gi dosudil, i minimum uste eden koj sudii kako Riley, Rosetti, Webb, Garcia Aranda itn. ladno ke go dosudea (startot na Yaya vrz Drogba). Sto se odnesuva do trite cisti penali samo eden moze i nekako da pomine kako pogresna procenka a toa e faulot na Malouda vo 16nik koj bese dosuden no kako faul nadvor. Drugite 2, igrata so raka na Pique i blokot na Eto'o vo 95ta minuta na koj i Dikembe Mutombo bi se gordeel, akcii koi se slucuvaat vo neposredna blizina i vo neopstruiran vidokrug na sudijata (vo prviot slucaj i na liniskiot) se klasicen primer kako eden covek resil svesno da ne ja zavrsi rabotata. Osven ako nemal privremena amnezija i gi zaboravil pravilata za koi se sudi penal vo 16nik ednostavno ne postoi drugo objasnuvanje zosto Ovrebo resi da gi ignorira pravilata osven... da izvrsuval svoi ili necii tugji planovi. Dokolku ovie raboti ne se rascistat vo edna od najkorumprianite organizacii vo svetot (UEFA) i dokolku odgovornite vo ovaa organizacija na celo so Platini ne izlezat so oficijalen stav, izvinuvanje i dolgorocna suspenzija na Ovrebo (no i Drogba i Ballack) togas sekoj eden klub ke bide ohrabren i vo golema mera opravdan sekoj pat da vrsi pritisok vrz delitelot na pravdata pa duri i da primeni drugi metodi na ubeduvanje (koi veke se apliciraat ili se aplicirale vo mnogu ligi niz svetot). Dokolku toa se sluci i Norvezanecot stane zrtveno jagne, neophodno e da usledi tuzba od strana na Chelsea za nadomest na izgubenite pari od strana na covek koj bil delegiran od UEFA. No uste povazno, treba konecno da zapocnat reformite vo fudbalsata organizacija vo pogled na sudenjeto: gol-linija tehnologija, pomos so usporeni snimki, dopolnitelen broj sudii - ne e bitno; nedozvolivo e da se povtoruvaat vakvi raboti zatoa sto vo momentov eden dobiva no site drugi gubat - sto e postrasno, utre moze da mu se sluci na bilo koj drug klub, a nisto cudno Barcelona da bide slednata zrtva vo Rim. Ne bi me cudelo so Blatter i Platini na celo na FIFA i UEFA.

    Pardon za dolzinata na komentarot. Pozdrav

    ReplyDelete
  26. Riste, aj te molam daj mi eden link, ama samo eden link, kade Pep zboruva deka bez ogled na rezultatot i bez ogled na otsustvata vo odbrana, deka nesto kje menuva od standardnata igra prepoznatliva za Barca, sto ja igra cela sezona... duri mu bea postavuvani i prasanja, kako kje uspee, koga vide deka Celzi igra so eden na gol i 10 vo odbrana, plus toa na Stemford e pomal teren i uste polesno za Hidink i negovata taktika od prviot natprevar? Znaes sto odgovori Pep? Deka srekja sto edno vreme bil i vo tretata spanska liga kade stadioncinjata se uste pomali od ovoj na Stemford, sto znaci ne da nisto ne menuvame, tuku kje odime onaka kako sto igrame vo sekoj natprevar, pa makr i zagubile! Toa e Barca. ... e sea stvarno te molam, daj mi eden link , bidejki velis deka imalo eden kup strucni komentari, bas bi sakal da vidam takov vo koj Pep se citira ili velio deka kje igra razlicno ili nesto nevoobicaeno ili ... i od kade ti e toa deka "Pep trebase da ja postavi taktikata spored Celzi, taka kje bese polesno" !?...ne me sfakaj pogresno, ama jas sum 100% siguren deka ti ne citas nieden blog nitu na nekoj od trenerite, nitu na lugjevo za koi zboruvame... bez ogled dali e toa Juande Ramos, Krojf, Viali ili Murinjo... uste ednas, bez da bidam pogresno sfaten...ova so Pep, me shokira i me interesira koj go kazal?????? ili toa e tvoj stav, sto e vekje nesto drugo...

    ReplyDelete
  27. G4L...tvojot komentar ne e voppsto dolg i stvarno nema potreba za izvinuvanje, naprotiv, jas mislam deka site na kraj bi se slozile na vakov ili onakov nacin so tebe..a konkretno, zemi ja biografijata na Maradona, procitaj ja i kje vidis deka ova sto ti go zboris, e napisano tokmu tamu, skoro od A do Sh..samo vo drug slicen kontekst... taka da toa ne e nisto novo, a ocigledno nema ni da prestane.. a toa deka Barca mozebi kje bide nareden pat sudiska zrtva i toa ne e iskluceno... jas kako vcera se sekjavam koga Argentina na natprevar koj go sledev vo zivo, bese sudiska zrtva, bez oko da im trepne... ali toa e... vo sekoj slucaj toa e tema koja nema ni pocetok ni kraj, i koja vecno kje trae... :-(

    ReplyDelete
  28. Anonymous06:56

    вака да се разбериме сеа, како неутрален гледач вчерашниот натпревар би кажал дека барса се изваде од бездната иако нема да негирам дека цела сезона игра импресивен фудбал како на филм.но вчера и покрај вашите коментари дека челзи игра анти фудбал и паркира автобус пред гол е само едно оправдување дека барса неам некој цврста и разбивачка тактика што можи да скрши тврд орев.Според мое мислење барса ќе изгубеше против екипи од рангот на ливерпоол маншестер и др. само поради таа недоволна тактичка здрелост.
    да се надоврзам на тие коментари дека Челзи игра анти фудбал,јас лично не се согласувам и сум фан на натпревари кои изобилуваат со тактичко надмудрување и да бидеме реални сите клубови имаат тактички пристап кон натпреварите со цел да се изигра што посигурно и да се обезбди саканиот резултат.факт е дека голот на иниеста дојде како добито лото за барса но неможам да сватам како фановите на барса тврдат дека го надиграле челзи(не зборувам само за овој блог).Тие имаа среќа доволно да го постигнат 1 гол од првиот шут во рамките на голот.Меси и ето јас сум мн.незадовилен од нивниот настап.Тотално неутрализирани од играчите на челзи.и за на крај ако смеам еден тип и мало мислење за финалето си земам слобода да зборувам дека манчестер тактички ќе ја намудр барса и мислам дека има големи шанси да ја одбрани титулата
    позз.

    ReplyDelete
  29. хаха Филе, не ме свати што сакав да кажам, мало недоразбирање. Во ниту еден момент не кажав Пеп Гвардиола да ја промени тактиката на Барселона, ако се сеќаваш во првиот пост пишав за филозофијата на Барса цитирам "формацијата е 4-3-3 засекогаш. и тоа го почитувам, тоа традиција која не се сменила и не ни треба да се смени затоа што тоа е филозофијата на Барса" еве ова го пишав во овој пост.
    Во тој што ме свати погрешно, само иронично напишав дали треба Пеп Гвардиола да ја постави тактиката на Челзи, тука мислев Гвардиола да го намести тимот на Челзи да игра како што тој сака, значи не да ја смени тактиката на Барса, туку хипотетички, да го нема Хидинк, Пеп да ги постави тактиките и на двете екипи, за да може Барса лесно да победи. Бидејќи нели Пеп прокоментира дека Челзи не играл фудбал и само иронично прокоментирав, ама ти не ме свати, еве појаснувам.
    Што се однесува до стручните коментари, мислев на стручни коментари како оној кој го имаше линкот, кои влечат на една или на друга страна. Коментари кои ја критикуваат играта на Челзи, кои ја величат тактиката на Челзи, итн.
    Значи ова е само недоразбирање, може требаше попрецизно да се изразам, далеку од тоа дека не сум упатен или дека сум помислил дека Барса може да ја смени тактиката, па секој ден сум со фудбалот:).

    ReplyDelete
  30. Барса уште еднаш ја потврди својата супериорност. А на тие шо не му се игра фудбал се знај кај му е местото. РЕАЛ МАДРИД пред една недела можи покажа малце фудбал ако изгуби 2-6, ама тим АНТИФУДБАЛСКИ како ЧЕЛЗИ нема да има. Не зборам субјективно како навивач на БАРСА туку само ја гледам реалноста Поздрав на сите.

    ReplyDelete
  31. Darius , јас бар како што разбрав Филе нигде не ни напиша (а не ни помисли) дека Барселона го надиграла Челзи.

    Челзи на многу еден неатрактивен начин успеа да ја неутрализира убиствената игра на Барселона. Ти , да успееш да го ставиш еден Меси во тотален анимозитет , не е лесна работа. Вкупно, во двата натпревари Челзи беше тимот со повеќето сериозни шанси за гол... баш со таа "неатраткивна" игра. Го користам овој термин , не да ги испровоцирам тоталните следбеници и љубители на тактичкото надмудрување , туку дека јас лично малку повеќе сакам да гледам фајтерски фудбал "за гол повеќе" , одколку строго следење на некои дефанзивни шаблони. Сега знам, Челзи(и не само Челзи) , неможе да се надигрува гради во гради со оваа Барселона и беше на некој начин приморан на ваква игра.

    До Филе. Како што и некој погоре ти напиша веќе. Рафа , Гус? Разлика? Реал е многу послаб од Барселона сезонава, така да Ливерпул собра храброст , ако не друго, бар дома да одигра ФУДБАЛ и заслужено да победи. Но играта во Мадрид? Срамота , ако не наоѓаш никаква аналогија помеѓу тој натпревар и натпреварите на Барса и Челзи. Местење на шаховски фигури? Каде? Само во својата половина? 11 фигури? Контри? Не заебавај , те молам :)
    Но Реал и посебно Барселона (со Пеп) треба да бидат екипи кои би пронашле "лек" за ваквата игра. Затоа ниту еднаш не се пожалив јас лично како пацерски одиграле Ливерпул или што ти ја знам.
    Големината на една екипа треба да се гледа во можноста истата да може да парира на екипи со различен стил и пристап кон играта.

    Но ако за една работа се согласувам 120% со тебе е дека Челзи од 65та минута играше со играч повеќе. Оправдано или не, нема воопшто да навлегувам во судењето на Овербо. Тука Челзи требаше да покаже карактер. Играат дома , 1-0 , играч повеќе , деморализиран противник што не создава шанса за гол 65 минути (а сега и играч помалку), и тие ... продолжуваат со "тактичкото надмудрување"? Ти викам , иако сум навивач на Реал Мадрид , не само во тој момент , но посебно тогаш , многу сакав Барса да постигне гол ...и тоа баш во таа фамозна 90+ минута.
    Челзи , како претставник на англискиот крем , имаше шанса да ја понижи Барселона , но сепак подклекнаа.Заслужија елиминација. Толку.

    ReplyDelete
  32. ... denes imav moznost da razgovoaram so fudbalski strucnjak -analiticar koj raboti vo Spanija i koj sekojdnevno e vo fudbalot a posebno go sledi spanskiot fudbal. Napravivme mala analiza na natprevaort so Real i onoj so Celzi. Od analizata mozam da izvlecam kratki crti, koi vo nekoj nareden post detalno kje gi obrazlozam...Znaci, prvo Huande,. potpagajki pod pritisokot na sosioto na klubot na Real ja menuva s6tandardnata igra i toa tokmu na el klasiko, povlekuvajki ja poslednata linija kako i site ostanati p[onapred vo pritisok ?presing? na polovinata na BArca. So toa ostava prostor od trieseti pet metri megju klasiljas i poslednata linija na odbrana. Sakajki da se nadigruva i da se nadmudruva. No tamu neprikosnovena e Barca koja mozebi igra mnogu konzervativno, no standardno i precizno. Prostor za trojkata vo napad koja vo brza tranzicija od osvojuvanjeto na topkata na protivnikot ja prefrla vo kontra so sansa za gol. Taka bea postignati skoro site golovi. Toa moze da se vidi. A celzi, kompletno obratno od Huande. Gus gi popvlekuva site tri linii nanazad so toa sto se zgusnuva pred Ceh neutralizirajki ja moznosta za kratki pasovi do transformacija vo kontra (otkoga kje se odzeme topkata). Prakticno se sozdava troslijna bariera koja e skoro nemozno da se razbie bidejki se dvizi vo linii od po 10-15 metri paralelno. Maliot teren uste povekje odi vo korist na toa sto saka da go postigne Gus. Toj vsusnostr go gubi natprevarot vo mometot na igrac povekje, kade nepotrebno prodolzuva so istata taktika namesto da napravi varijacija so transport vo napad za Drogba ili ANelka, bidejki se pokazuva deka odlicno gi raznesuvaat nivnite cuvari. I dopolnitelno ja gubi utakmicata so zicerite na Drogba.
    E SEGA, TOA E TOA!.

    Podelbata e sledna:

    Na opnie koi ja poddrzuvaat varijacijata na Gus i prilagoduvanje spored protivnikot , po cena na umrtvuvanje na igrata, bitno da se pobedi...ili

    Na onie koi po cena na poraz, nema da ja smenat taktikata i kje sakaat sekogas da igraat fudbal i da se nadigruvaat , po cena da zagubat i da ispadnat.

    JAs sum od onie vtorite. Iako toa e konzervativno, iako toa ne e moderno, iako toa ne sekogas znae da vrodi so plod, sepak toa e mojata odrednica, tokmu toa e filosofijata na Barcelona. Edinstveniot klub, kade NIKOGAS ama BUKVALNO NIKOGAS ne se isvirkuva vrakanjeto na topkata na golman pa makar i od pozicija na napad. Toa e zabraneto na Kamp Nou. Tokmu poradi taa filozofija, so koja mozes i da zagubis ama ne smees nikogas da se branis po cena da go umrtvis fudbalot. Za site onie koi toa ne go znaat, preporacuvam da se procita istoriskiot del na taktikite na klubot, zosto e izgraden duri i Camp Nou so toj format, vo tie dimenzii. Toa e edinstveniot klub kade trenerot se bira ne po ime tuku spored taktikata koja mora da ja igra. Znaci, mozebi konzervativno, no topa e toa. Samo fudbal, bez kompromis pa makar cinelo toa i titula. I dali na krajot kje praasam, znaete deka Barca e edinstveniot klub kade uste od najmalite kategorii na treniznite se raboti istata programa koja se raboti i vo A-timot? toa lani mozev i licno da go vidam i da go snimam, koga Pep gi vodese Barca B. Znaci, se raboti za edna sosemn druga fudbalska filozofija, i toa moze da se saka ili da ne se saka, sredina nema. A jas sum eden od onie vtorite...vekje rekov...i tokmu zatoa e takov mojot stav za igrata na Gus... Juve porano taka gi osvojuvase titulite, so " vazno e da ne se primi gol" dodeka " Barca igra" za da dade gol povekje" .... kako sto vprocem igraat i skoro site vo juzna amerika...

    ReplyDelete
  33. Ристе,во ниеден случај не велам дека Барса го надигра Челзи во секој поглед.Да не се повторувам дека Барса беше спречена на оној начин да ја игра својата игра.Ова беше дуел на титани со спротивен пристап кон фудбалот и Барса го извлече поубавиот крај.Немам ниту намера да го бранам судијата,напротив,имам замерка за судењето и на двата натпревари но тоа е веќе завршено и сега е залудно за тоа да трошиме зборови.А Пеп,и било кој тренер на Барса,и да остане без пола состав,никогаш нема да ја смени тактиката,па што биде нека биде ама нема да се посрамоти што е најфудбалски.Ако не се пласираше Барса нормално дека ќе ми беше криво за фантастичната сезона но немаше да го нападнам Челзи во ниеден случај.Ако сакаме натпревари кристално чисти,повелете ќе играме Play Station:)))Секој од коментариве е до некаде во право и тоа е тоа.поздрав до сите

    ReplyDelete
  34. E sega vaka...Celzi igrase ragbi a ne fudbal....Kazete dali celzi se bunese koga pique ja udri topkata so raka Odgovorot e : NE!!!A koga primi Gol site na sudijata pocnaa da se zalat...Baska Barca od se srce zasluzi da ide u finale a toa sto nekoj spomna barca deka e takticki nespremna mozda e samo malce u pravo, ama United moze samo da ja pobedi barca ako igra kako celzi a toa neznam dali ke se sluci....Ako bide otvorena igra ke Gledame odlicen fudbal,ako ne togas ke gledame pak "Ragbi"...Megutoa da prokomentiram,Pep Mozese da go probie "orevot" na celzi..No nemase vreme i imase problemi so povredi zolti kartoni itn.Bitno e za mene deka barca me naprai sreken za cela godina...Neznam dali ova cela sezona na Barca e napraveno od Pep...Ako e taka togas barca ima golema prednost i ima vreme za razmisluvanje...P.S:Izvinete za latinicata

    ReplyDelete
  35. E sega vaka...Celzi igrase ragbi a ne fudbal....Kazete dali celzi se bunese koga pique ja udri topkata so raka Odgovorot e : NE!!!A koga primi Gol site na sudijata pocnaa da se zalat...Baska Barca od se srce zasluzi da ide u finale a toa sto nekoj spomna barca deka e takticki nespremna mozda e samo malce u pravo, ama United moze samo da ja pobedi barca ako igra kako celzi a toa neznam dali ke se sluci....Ako bide otvorena igra ke Gledame odlicen fudbal,ako ne togas ke gledame pak "Ragbi"...Megutoa da prokomentiram,Pep Mozese da go probie "orevot" na celzi..No nemase vreme i imase problemi so povredi zolti kartoni itn.Bitno e za mene deka barca me naprai sreken za cela godina...Neznam dali ova cela sezona na Barca e napraveno od Pep...Ako e taka togas barca ima golema prednost i ima vreme za razmisluvanje...Izvinete za Latinicata

    ReplyDelete
  36. Море нека му е вечна земјата на JOAN GAMPER шо ја формира БАРСА, ќе немаше денес за кој да се навива, оти ако не беше БАРСА, денес немаше да има други формации освен 5-3-2, 5-4-1, формацијата на ЧЕЛЗИ(10-0-0), и други уште по дефанзивни. А ФИЛЕ е најмногу во право, не е финтата да не се прими гол, туку да се дај гол повеќе од противникот, зошто шо полза ако не си примил ако не си ни дал. PozDrAv

    ReplyDelete
  37. File..Sakam da diskutiram so tebe na tema : finale 2009,dokolku se soglasis pisi mail na anovskialeksej@yahoo.com

    ReplyDelete
  38. Сосема точно е тоа што го кажал аналитичарот, тоа е тоа.
    Барем за сите што пратат фудбал, и што се подлабоко навлезени добро ја знаат филозофијата на Барса, овие сите факти (за школата на Барса, Ноу Камп, играта, формацијата)добро се познати и никогаш не ни имало дискусија дали тоа е правилно или не, едноставно тоа е така и така треба да остане. Зошто би се сменило кога функционира, кога Барселона ги меле противниците, кога фановите сакаат да гледаат офанзивен фудбал и го добиваат тоа на најдобриот можен начин во светот. Тука нема ништо спорно.
    Секој е фан на одреден клуб, секој подржува некоја филофија, сите сакаат да гледаат офанзивен фудбал, некои мразат тактики некои ги подржуваат. Значи нема човек кој не сака да го гледа фудбалот што го игра Барса, тоа е јасно како ден. Ама нормално има луѓе на кои им се допаѓа и тактичка игра кога треба да се дојде до резултат.
    Она за што може да се дебатира е тактиката на Хидинк, колку тој е добар, дали Бенитез е најдобар тактичар, можеби Мурињо е подобриот и слично. За Барса нема дискусија, се е кажано, нема промени, таква е филозофијата, тоа е тоа.
    Ја читав статијата дека Хидинк е лузер, неможел да биде голем пошто изгубил пет полуфиналиња по ред. Добро изгубил, ама Хидинк нема изгубено ниту едно полуфинале од послаб тим. Од тие полуфиналиња три - четири изгуби несреќно. За тој е еден од најдобрите, фактите се на негова страна, нормално вкусовите се различни. Иначе Хидинк не играше дефанзивно бидејќи така сакаше, туку знае дека нема друг начин со фудбалери со такви карактериските кои ги има во Челзи да и се спротистави на ваква Барса, едноставно така мораше да игра. Факт е дека Барса се изнамачи за да дојде до полуфиналето, што не беше случај против Реал, Баерн и Лион.
    Бенитез, не ми е омилен, но факт е дека е еден од најдобрите тактичари. Криво ми е тоа што кога Бенитез со дефанзивна игра ќе победи некој тогаш е Бог, а Хидинк е лузер кој игра анти-фудбал. А никогаш никој не спомнал дека Бенитез игра анти-фудбал. Хидинк бил лузер бидејќи има изгубено пет полуфиналиња од послини противници, а Бенитез не лузер а прв пат како тренер на гигант каков што е Ливерпул ќе дојде до второто место во Премиер лига, и прв пат до крај е конкурентен за титула, не ги загубил шансите уште во јануари. Мурињо е помлад а има повеќе освоено од Бенитез, ама поретки се оние кои го фалат бидејќи е арогантен, на сите тренери им ја кажува вистината во фаца, го зборува она што го мисли, не прави лице од куртоазија. Тоа е моето мислење, базирано на она што го гледам.
    Сите ја почитуваат филозофија на Барса, но треба да биде јасно дека и она другото е фудбал. Зарем верните фанови на Ливерпул не гледаат фудбал, или ако сакаат офанзивен фудбал треба да навиваат за Барса. Тоа е тоа, за некои фудбалот е само офанзивен фудбал, за некои е и повеќе од тоа. Треба да ги почитуваме различните ставови, а да го сакаме она што најмногу ни се допаѓа.

    ReplyDelete
  39. Ѓоре, во еден од моите коментари објаснив дека не кажав дека Пеп треба да ја промени тактиката, туку бев погрешно сватен, може и јас не се изјаснив добро. Кристално ми е јасно дека на Барселона и да и се повредат сите играчи од среден ред и напад, тие ќе ги стават бековите да играат офанзивно и да ја играат формацијата 4-3-3. Значи нема ништо спорно тука.

    ReplyDelete
  40. Riste toa e tocno...No sto ako Man Utd igra kako celzi...I jas mislam deka ne treba Pep da menuva taktika no moze da go napravi toa so 4-3-3 da ceka da se otvori protivnikot.. inace veke 5 godini sum so barca i znam deka nema da moze da izdrzi kako so celzi osven ako ne napravi Pep nesto ama neveruvam...Neznam dali kaj nego toa e neiskustvo ili namerno igra isto...:D

    ReplyDelete
  41. Да Филе , 100% се согласувам со тебе и со шпанскиот стручњак.
    Ама цело време , едно те исто збориме.

    Реал прими 6 бидејќи сакаше да се надигрува со Барселона. Исто како што кажа и за Барселона, Реал како клуб не смееше да си дозволи премногу да "тактизира" дома(поради гордост) , и тргна гради во гради. Резултат: 6 парчиња.
    Можеби и ќе беше подобро да тактизира , бидејќи вака некако ко повеќе да му падна гордоста, што викаш ти? Мислиш дека неможеше Хуанде да ја постави мање-више истата игра на Челзи? И наместо , 2-6 , да беше 0-1, 0-0 , а можеби и 2-0 ? Но, нејсе. Моментално , сосема реален исход.

    Денеска нема клуб кој може да се надигрува , во права смисла на зборот, со Барселона. Точка.
    Значи само тактички може да биде победена. Гус беше многу блиску до тоа. Го осудуваме ЈАС и ТИ за таквата игра.

    Те молам сега осуди го и Рафа (шахистата) за истата игра против Реал во Мадрид. Принципи. Се во служба пред се на убавиот фудбал, а после клубски , кој за кого навива.

    ReplyDelete
  42. File,sakam da dodadam za tvojata statija,:Veruvaj ima uste mn kako tebe
    sto go vidoa gospod t.e (tahikardija),nemozea da spijat cela nok poradi pretstavata vcera vecer...Imase Mn losi glumci,dobri,heroi pa imase i Mal Happyend<----Sekako zasluzen...Tolku za ova...pozdrav dzuma:-D..ednostavno ke kazam partali,a za neverni fanovi nesakam nitu da pocnam meki ste za da ve plukam...plus e nekulturno...Ima mn fanovi sto vikaat: za barca sum,za barca sum..Barca tepa 6-0,tie : barca zverovi,barca zverovi...a pred 1 sezona barca gubi od real 4-1 jas placam tie: Real zverki....Nemam zborovi..,poz

    ReplyDelete
  43. P.S: Se Molev na Gospod celi 92 minuti,taka da pocnav da veruvam vo nego zatoa sto ne sledi cela sezona:D

    ReplyDelete
  44. Kako prvo niko, ama APSOLUTNO NIKOJ, nema pravo da kaze deka Barca nezasluzeno projde vo finaleto. A sto se odnesuva do Celzi mislam deka i pokraj toa sto Roman vlozuva eden kup pari vo niv tie nikogas nema da ja osvojat Ligata Na Sampionite. Toa ti e isto kako sega na primer nekoj da kupi nekoj tim sto od vreme navreme igrase vo liga na sampioni i sega zaradi toa sto ima pari da bide prv vo evropa. uste ednas se pokaza deka ne moze toa taka. Pa i eden Porto sto osvoi liga na sampioni so Murinjo e tim so pogolema tradicija od eden Celzi.
    A za finaleto so Manchester, jas ne znam kako bi izgledala odbranata na barca, bidejki na raspolaganje ke gi nema Dani Alves, Marquez i Abidal. E sega dali ke odi so Caceres i sylvinho kako lev bek i puyol na desen bek ili eventualno pique i yaya vo sredina puyol desno a alevo sylvinho ili caseres ili eventualno keita koj igrase vo poslednite 25 min protiv chelsea na taa pozicija, posto da ne se lazime, jas sum za barca ali manchester ne e chelsea i guus hiddink ne e sir Alex Ferguson. ako go ostavime na lev bek sylvinho tuka moze da se probiva koj kako saka oti sylvinho e slab vo odbrana. napadot ke bide sekogas na nivo no zaradi suspendiranite i povredenite odbranbeni igraci barca bi mozela da go zagubi finaleto. sepak jas veruvam vo Pep i vo barca. barca for the treble. File me interesira koe e tvoeto mislenje za toa kakva odbrana bi izvadil pep za protiv manchester.

    ReplyDelete
  45. Прво да ви честитам за влез во финалето но НИКАКО ЗА ПОБЕДАТА , успеавме сами да се поразиме !

    Како што предходно напишав , сеирот не е нова дисциплина на овие простори , но после пред синоќесниот меч многу лесно може Пемба и вас да ви дојде из Ниша !
    Поздрав

    ReplyDelete
  46. Филе,да не знаеш дали ќе има организација за одење за Рим преку агенција некоја од Скопје,и ако може да ми кажеш што и како поточно.Извинете што не пишувам за темава на блогов ама мислам дека се е кажано:))фала однапред позззз

    ReplyDelete
  47. ...pojma nemam, a i ne veruvam.... oni do Halkidiki ne mozat da se organiziraat a da nemaat problem , a ne vaka...

    ReplyDelete
  48. Gjore--Ako sakas da odis da gledas finale realno nemas sansi...=(...Karta nigde ne se naogja...Samo na crno..A da ne zboram za cenata 2000-10000 evra ke bide sigurnom,taka da mozes da setnes do Rim preku agencija a za finaleto---Eden sovet:Karta ne naogas:(..Zal mi e za toa...A ako najdes karti sto se prodavaat,pisi na blogov....Izvinete za begaje od temata

    ReplyDelete
  49. File..Izvini vaka za totalno beganje od temata samo me interesira za dresovite....Sms-ot so kakva sodrzina treba da bide?Samo ako moze eden primer...Fala Odnapred pozz dzuma:-)

    ReplyDelete
  50. Филе многу лошо се одвиваат работите за Барса. :((( За само 10 дена ни се повредија 3 клучни фудблаери Маркез кој сигурно нема да игра во Рим, а под знак прашалник се Иниеста и Анри тука да ги додадеме суспензиите на Алвес и Абидал стварно ке биде тешко да се победи еден тим како Манчестер, но да бидеме оптимисти, а и штета што не а прославивме титулата вчера, но нарената недела може да биде најдобра, да се освојат две титула (ЛА ЛИГА и КОПА ДЕЛ РЕЈ)

    ReplyDelete
  51. Филе дали Пемба из Ниша се сврте па удри по Барселона?
    Сега кога се потребни фудбалери, заради лошата филозофија на Пеп тие се повредија, требаше да ги одмара Иниеста,Чави,Меси и Ето за финалето на Купот,само ме интересира како сеа ке се скрпи оскудниот состав на Барса за во Рим и кој би играл лево и десно во рим?

    ReplyDelete
  52. ...hahahaha...kje vidis na 27...vekje na temata mislam deka e izlisno da zboruvam... pred finaleto samo uste ednas kje ja raspostelam mojata teza, vekje nekolkupati , niz oddelni segmenti, nafrlena...zosto barselona kje go pobedi mancester vo rim? ...:-)

    ReplyDelete
  53. Тој што ќе ја нарече филозофијата на Пеп лоша - не е навивач на Барса.Немојте да бидете од тие навивачи кога игра и победува тимот,сите го фалите и страсно навивате за него,а кога ќе се случи нешто неубаво,тогаш одма не чинат.Едноставно тоа е тоа и треба да се преброди,а во тоа сум 200% сигурен.И во трета лига да отидат,ќе ги сакам и ќе навивам за Барса.Не е исто со и без Алвез и Абидал,но Пеп се снајде во најголемото искушение,кога имаа исклучително збиен распоред со дерби натпревари,и треба да веруваме до крај.А Иниеста и Анри ќе играат во Рим и ќе го подигнеме трофејот.поздрав

    ReplyDelete
  54. Прво Ѓоре во никој случај не мислев за целокупната филозофија буквално мислев на изморените фудбалери на Барселона што не ги одмара Пеп,погледни што се случи против Челзи зарем тоа не е одраз на измореност.Баш тоа ми беше поентата, не да се навредиш тука да бидеш реален и мислам дека сум во право за одморањето на фудбалерите.Погледни дека ни месси не е во истата форма, ниту ето кој пред виљареал немаше постигнато гол одамна.Само тоа ми беше замислата Ѓоре без навреда.поздрав!

    ReplyDelete
  55. Сега дојде до израз неискусвото на Пеп како тренер. Можеби против Виљареал сакаше да ја осигура титулата во Ла Лига (која е освоена уште од 13 декември) и го загуби вториот најдобар играч на тимот Иниеста :((((((. Имаа многу тежок распоред 7 дерби натпревари (сосе вечерашниот) за само 20 денаи на дуелот со виљареал Пеп требаше барем Меси и Иниеста да ги одмара. Се надевам дека до 27 ќе најде решение за да состави одбрана и Иниеста и Анри ќе бидат спремни за игра. Што се однесува до вечерашнио натпревар Пеп сигурно нема да игра во топ состав сигурно ќе игра со Кркич, Педро, Касерес, Бускетс... сигурно нема да ризикува со Меси, Ето, Чави...

    ReplyDelete
  56. Честито нека ни е титулата!!!Дечки,сакаме 3 титули сезонава,епа тогаш нормално дека не може се да тече како вода и да нема проблеми,но предизвикот е прифатен и од Пеп и од играчите и верувам дека ќе успеат во тоа.Па никогаш досега не сме освоиле тројна круна и нормално дека се си има своја цена.И Манчестер во финалето на Камп Ноу против Баерн играше без Сколс и Кин ако не се лажам,едни од незаменливите во таа ера на Ман Утд.Не се навредувам,но луѓе сфатете дека ова е историска сезона на Барса и нема стратег што ќе ја истурка без повредени и изморени играчи.Јас 100% верувам дека сите во тимот на Барса не се оптеретуваат со ова,бидејќи ако беше така сега немаше да бидат во игра на сите фронта.Играат,не се штедат,имаат желба да влезат во историјата и знам дека ќе успеат.Другото не е битно.се најубаво поздрав

    ReplyDelete
  57. Ѓоре брат прво потполно си во право, но намерата ми беше да ги одмори барем еден натпревар да земат душа главни играчи, искрено на Чави како што приметив заморот не е присутен, но кај Ето, Меси се гледа барем тоа е моето мислење, сите знаеме дека клучните играчи во вакви ситуации се најпотребни, но и тие не се од челик.М ислам ако Пеп им даде шанса на одмор барем по еден натпревар, ке гледаме друг Ето и Меси во финалето.Мислам тоа е мојот став.

    ReplyDelete
  58. Немај гајле,сега ќе осигураат титула во Ла Лига и после има време до 27 да одморат за да во финалето се испукаат до максимум:)))поздрав

    ReplyDelete
  59. Филе ајде нов пост или ќе ја чекаш и втората тутула т.е Ла Лигата!Поздрав и честоти титула

    ReplyDelete
  60. Свирење на химна...треба да следи што според твоите строги критериуми за фудбалот и околу него ??? Исклучување??? :)))

    ReplyDelete
  61. ...prvo, sum vo golema dilema za noviot post, a kje objasnam i zosto, vo narednite 24 casa... a sto se odnesuva do himnata, kazi mi sto ocekuvas ti? prvo stanuva zbor za navivaci na Atletic, cij tim e najkonzervativen vo odnops na nacionalnosta i fudbalerite koi mozat da igraat za negovite boi, vtoro, Euskadite se boraty za nezavisnost otkoga e formirana Spanija, treto, istoto vazi i za Kataloncite koi nitu go priznavaat Kralot kako svoj a nitu sakaat da bidat del od kastijanskata drzava, no vo mnogu podemokratska borba, odnosno vo instituciite na sistemot... cetvrto, otsekogas se svirkala spanskata himna vo Barcelona, San Sebastijan, Bilbao itn... pa zarem ne bese vo dvaesetgodisna pauza fudbalskata reprezentacija na Spanija na Camp Nou, pa pred nekolku godini igraa za prvpat, i posle samo uste ednas i tolku bese... toa se normalni raboti koi za zal nie nesmeeme da gi prasuvame...gledaj prvo sto ti se slucuva ovde vo dvorot, pa posle bi mozele da sudime za drugite... zatoa da zborime za fudbalolot, inaku kje treba da trgneme od Tetovo pa da stigneme do Korzika ili kojznae kade...

    ReplyDelete
  62. Е тоа е субјективен одговор....се од напишаното до збор и го очекував...да беше навивач на Реал одговорот ќе беше сосем друг :))), како и секогаш.

    ReplyDelete
  63. epa neli i toa e normalno...na dve razlicni strani sme, ti za madrid jas za barcelona..i normalno poklonici na dvete filozofii vo fudbalski aspekt...a za mene i vo sekoj drug aspekt sto se odnesuva do Barna i cela katalonija... taka da ne se ni somnevam deka ako bev navivac na real deka odgovorot kje bese drug...hahahahaha...ama toa ne moze duri ni vo son ..:-))))) pozdrav.

    ReplyDelete
  64. Честито нека ни е титулата во Ла Лига.Виљареал не можеше да се оддолжи на поубав начин за 3-3 од Камп Ноу и само ја олесни работата со што ќе им даде повеќе одмор на првотимците на Барса.Останува уште јаготката на шлагот,Рим.поздрав

    ReplyDelete