2.2.14

Пике „црната дупка“ во поразот од Валенсија


Ако се анализираат само головите, одвоено, време е Пике да добие „заушка“ и да почне да се концентрира на играта. Лесно е со Елче и со Алмерија (иако и тие максимум даваат) но да бидеш изгубен случај против Валенсија и да паднат сите голови само поради дезориентираност на централниот одбранбен, е премногу. 

Второ, грешката е и со Алексис. Неговата амплитуда на „лош и добар“ се менува од натпревар во натпревар, а тој секогаш е „титулар“ што би рекле овде. Е не може. Очигледно и не смее. Инаку нема веќе враќање на првата позиција.

А ако разгледуваме „дефокус“ прашање е и што се случуваше со Валдес?
Да не беа во карантин, ќе ви кажев дека сурфал, па претерал... Но, повеќе од сигурен сум дека синоќа не беше дома, барем ги видов жена му со децата сами. Значи, наместо дефокус како денешниот требаше барем да биде тој „на висина на задачата“. А тој беше и повеќе од „аут“, од што некогаш сме очекувале дека можеме го видиме. Останува сепак на крај пак да прашам „што ли правел сношти Виктор, каде бил и кога се вратил“? (во карантинот).

Меси? Да не беше рамото кое го свирнаа како пенал (очигледно погрешно) којзнае ли каде ќе го баравме!? Дали тоа се чувствува фрустрираноста „кон ривалот“ која две години ја чувствуваше Кристијано во обратна насока?

Чави... и останатите, хмм... помалку од Пике, но и тие се вклопија. Како и тие да беа опседнати од новиот спот на жена му, па заборавија дека имаат важен натпревар против Валенсија. А некои од нив не ни заслужуваат коментар, бидејќи и скоро ништо да не покажаа со што ќе направеа разлика на терен. (а она што Тата го спомна како изговор на Пресот, нема ни да го споменам, срам ми е, бидејќи така ни како мал не се правдав кога ќе доцнев на часови, со „се заглавив во лифт“)

Успат, уште еднаш. Пике е дефинитивно „црната дупка“ од овој пораз кој може да биде многу опасен во перидот кој следи, бодовно. А „црната дупка“ (ама ептен „црната“ денес) можам само да претпоставам дека беше Ријана. Токму за тоа години наназад збореше Пеп, го казнуваше со седење на клупа и не дозволуваше ФКБ да биде потпрена на неговата недисциплина. (веќе утре, 2 феруари, и двајцата со Шакира можат да си го прослават роденденот, Пике 27, Шак 37, а на гости и да си ја викнат и другарка им, за да не бидат „залудно загубени“ трите бода)

И последно, Тата е тука токму затоа, да ги изменаџира нештата и кога одат и кога не одат. Посебно, кога тешко одат, за да тргнат. Во тоа се разликуваат добрите од лошите менаџери. А Тата очигледно дека е на средината. Барем според покажаното, бидејќи одличен е кога на екипата и оди добро, но скоро никогаш не може да се снајде кога нешто ќе трокира, а посебно кога ќе откажат повеќе делови. 

И затоа Чоло е оној кој оваа сезона, за жал на сите симпатизери на ФКБ, ќе го држи долго време првото место а веројатно и ќе ја има на крај титулата в раце.

No comments:

Post a Comment