12.2.14

Тргна!

Почитувани пријатели, симпатизери и навивачи на ФК Барселона,
имаме големо задоволство да Ве информираме дека првото Здружение на поддржувачи на ФК Барселона во Македонија е веќе регистрирано во Централниот Регистар на Република Македонија под официјалното име „Пениа Барселониста Сис Копес Топки“ (Penya Barcelonista Sis Copes Topki - во оригинален запис, а со превод на македонски „Пениа на Барселонисти Шест Купа Топки) и под директно покровителство на ФК Барселона, Шпанија.
Со новите промени во Статутот на ФКБ кои беа донесени кон крајот на 2013-та година, Македонија го задржа правото за формирање на вакво здружение само поради исполнување на правилата за минимум 5 годишно членство на „основачот“ односно Претседателот на истата.  Досега во неколку наврати, се правеа обиди за конечна регистрација, но промените и во Статутите на самиот клуб, наметнаа нови исполнувања.
Затоа, денес можеме да бидеме задоволни дека конечено добиваме целосно и комплетно поврзување со нашиот омилен и сакан клуб.
За кратко се очекува и официјалното претставување во ФКБ, во секторот Пении, а дотогаш го воспоставуваме линкот со Вас, со цел и да ја зголемиме нашата првична активност и зголемување и групирање на Членството.
Првата Пениа од Македонија е со седиште и адреса во Струмица, а наскоро ќе ја прошири својата активност и низ останатите градови низ Македонија.
Беше донесен и Статутот, како и Програмата за активности во 2014-та година, како и за новите во 2015-та година, за кои ќе ве информираме доплнително.
Денес нашето Здружение брои 220 членови, а по официјалното соопштување и во седиштето во Барселона, ќе започне и со зачленување на сите нови, меѓу кои ќе ни биде задоволство да бидете и Вие.
Сите членови на првото здружение на ФК Барселона во Македонија ќе добијат свои карнети (СОСИ картички) печатени и испорачани од седиштето во Барселона, како дел од македонските официјални навивачи и членови. Истите ќе ги добијат и сите бенефити со кои ФКБ располага за сите пении во светот. (Сумата за членство ќе биде симболична за Македонија, за цела година, согласно условите од ФКБ)
Ако досега не можеше да се добие рамноправно СОСИ членство (кое сега го имаат само двајца Македонци, основачите на оваа пениа) и уште тројца со „членство во пауза“, со формирањето на оваа Пениа, секој Македонец по исполнувањето на тригодишното наше членство, ќе може да добие и полнoправно, со право на глас како и сите 150.000 низ светот.
Членството опфаќа и други бенефити, од купување на влезници, организирано патување за натпреварите на ФКБ на Камп Ноу како и на гостински терен, нарачување од официјалната продавница (интернет или лично), посета на музејот и внатрешноста на стадионот, и уште многу други поволности.
Нашите пениисти ќе имаат и активно учество во реализирање на програмата на првата македонска пениа официјално и под покровителство на ФКБ.
Струмица 2014, е местото каде наскоро ќе биде отворена првата канцеларија на ФКБ во Македонија, најфудбалскиот град во државата и местото каде веќе „се станционираа“ неколку кампови на големите фудбалски европски гиганти.
Од таму ќе тргне и патеката на поставување на првото македонско обележје на еден од столбовите на Камп Ноу.


Visca Barça, Visca Macedonia! 

No comments:

Post a Comment