17.2.14

Нов скандал со женската репрезентација и покрај катастрофалниот пораз!




Македонската фудбалска репрезентација во Логроњо направи невиден скандал кој за среќа никој не го забележа и поради тоа веројатно нема ни да бидеме казнети. Лично не ми се веруваше дека тоа ќе го видам со свои очи, но ќутејќи и чекајќи да помине скандалот надевајќи се дека само јас како македонец забележувам, се прашував до каде ќе оди лудилото и башибозукот?

Имено, во 83-тата минута е најавена измена на голманот. (погледнете го видеото ТУКА) Треба да влезе Фроска Костова а пријавена во записник е Елена Чакмакоска. Слушам и не ми се верува. Ја гледам Фроска долу, а Елена во ложа. Спикерот продолжува и понатаму со најавата, која на крај не се случува, знаете сите зошто (не е реализирана бидејќи во исто време се повреди Рочи, па направија ротација и забуна дури и кај четвртиот судија, бидејќи „во од“ менуваат, наместо замена на голман, прават замена на фудбалерка. Но во УЕФА сеуште не знаат за фалсификатот и најдобро да не дознаат). А потоа го земам и официјалниот список и ми се потврдува истата приказна. Пријавена Чакмакоска, а на клупа седи Костова. А да не споменувам дека штетата може да биде и за двете фудбалерки индивидуално, но секако со олеснителни околности, бидејќи одговорноста е во самото техничко водство на репрезентацијата и „клупата“.
(еве го и официјалниот извештај на УЕФА  http://www.uefa.com/womensworldcup/season=2015/matches/round=2000433/match=2011907/index.html )
(понеделник, 17 февруари 2014 го пишувам ова во заградава кое следи: Денес по сите мои претходни записи, УЕФА по барање на ФФМ го менува и официјалниот извештај и на местото од бр12 наместо името Елена Чакмакоска веќе, но од денес!!!! стои и официјално Фроска Костова! Значи реакцијата од овој запис е успешна. За да се избегнат евентуалните санкции. Но сите кои го читавте овој блог пред 17 февруари ќе забележевте она кое го пишав токму тука! бр. 12 Елена Чакмакоска! Чисто информативно за да нема забуни дека било се` во ред, и покрај тоа што некој сака да ги прикрие трагите. А како и зошто УЕФА току денес, понеделник 17 феруари, го менува името во записникот на интернет, не можам да знам, можам само да претпоставам. Но за среќа останува видеото кое, за жал не може да се промени :)

Исто како во Турново да треба да влезе Сашко Пандев кој е запишан во записникот, а наместо него да го видиме Лео Меси. Едноставно, така сме одлучиле. На името и легитимацијата на Сашко Пандев, ќе игра Лео и завршена работа. (Сашко прости ми за примеров, само пластично сакав да објаснам:-)

Дали знаете господа дека за вакво лажно пријавување се заработуваат највисоки санкции? Или мислите дека тоа е нормална грешка и дека може кој сака така да направи и после да каже „пу пу не важи, се шалевме“?

А покрај ова ќе отворам уште неколку прашања на кои секако дека нема да добиеме НИКОГАШ одговор, бидејќи целта е да не се разговара за тоа, туку селекторот и неговите помошници да прават што им душа сака:

- Зошто на пример е исфрлена Елена Наумоска од списокот на репрезентативките? Дали е одговорот, дека одби да потпише за Кочани, туку потпиша за Тиверија Истатов? (и пак прашање зошто три голманки наместо квалитетни фудбалерки? Одговорот очигледно лежи во Кочани)

- Зошто не е викната Ленче Андреевска? Затоа што одби да потпише исто така во Кочани, се предомисли во последен миг и потпиша за Конзули од Битола? (а добро знеме која е Андреевска и дека нема направено пауза па тоа да биде одговорот)

- Како тоа скоро цел тим на Кочани е земен во репрезентација, со пионери, кадети и младинци во А селекција, па дури и со цената да бидеме во Логроњо со три голманки, небаре е ракометен тим? За на крај едната да седи во ложа, ниту пријавена за натпреварот. Мораше да се „одработи“ за оној кој е во управата на женскиот фудбал? (може да биде цел тим земен само во случај на вистински понуден квалитет, а не дечиња кои сеуште имаат за учење)

- А наместо пионерчињата, кадети и младинци од Кочани, не е земена ни Маја Ангеловска која ги има поминато сите репрезентативни категории и има поголемо фудбалско искуство од претходно споменатите. Истиот случај е и со Нетка Спасова. Затоа што не потпишале за Кочани, туку за Тиверија? Посебно што уште во второто коло Кочани игра против Тиверија. А најстрашни се одговорите како на пример за Нетка Спасова која на тестирањето во клубот (спроведена по налог на селекторот) била најдобра но не ја земал поради тоа што „лоши муабети слушал за неа“ (!?) Прво како може селектор да се занимава со улични муабети и рекла-кажала, наместо да гледа игра и квалитет?

- Сличен пример е и со Станкица Атанасова, која ги има поминато сите репрезентативни категории и е далеку поискусна и поквалитетна од пионерчињата? Но, затоа што игра во Оризари кој е директен конкурент на Кочани, истата приказна?

- И едно прашање до ФФМ (кои како раководство, сигурен сум дека не знаат што им се случува во женскиот фудбал), дали имаат намера да пуштат на клупа (не само во организација) некого што добро знае странски јазик за да не се прават глупости и да разговараат со пантомима со официјалните лица на УЕФА (конкретен пример имаат и во видео материјалот, каде сите на клупа сем на македонски и српски едвај се разбираат, па затоа и имавме „шпанско село“ ситуации каде еден од помошниците 5 минути „се разбира“ со судијката на која страна треба да се сместат нормално на крај со најдоброто решение - „пантомима“). 

Следува уште еднаш и видеото на линкот со скандалозната измена и различни фудбалерки на список и на клупа.

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Ne znam dali da se smeam ili da plakam 12-0 bravo za devojcinjata i bravo za selektoro dobre dimovski so vrska nema od zivoto... Aloo be 10 godini vodes reprezentacija i samo stoete u mesto so katastrofalni rezultati... do koga ovaka ke bide, ne znam do koj e problemo do dobre dimovski ili do fudbalerskite so igrattt. Aneta gorgieva-roki od Idnina -s e najdobar igrac u ligata i on ja stavil bek da igra ejjjjj koj kurac... Jas kako poranesen reprezentativen golman nikogas poveke u mojo zivot nema da go oblecam dreso na ebanata reprezentacija dodeka e dobre selektor i do deka zima katastrofalni igraci u selekcijata so gi mrze da odat a ne pa da trcat..... krivo mi e samo za fudbalerkite so se klrsat i trcat za zadzabe za bez denar para , ne mi e jasno dali tolku nogu go sakat dobre ili pa drzavata ja sakat nogu :))) Maabet pa da ne pravam za skandalo so golmanite hahhaha iznasmeala sum se nogu ubavo bravo za gluposta.... vrska nemate od zivoto site do eden u upravata na reprezentacijata..... osvestite se fudbalerki na vreme i ne si gubite vremeto u reprezentaciajta da se brukate i da vi se smee cel svet sramno i zalno e.. zimajte kuferite i begajte po sveto tuka nema fudbal nema reprezentacija.... se so napisal file u ovaj teksto gore e tocno ama bas se.. site se pravat nogu pametnjakovci a ustvarti site se glupi kako sajla... a za angliski pa maabet da ne pravam A bukvata ne znaat da ja speluvat.. tolku od mene pozdrav do dobre i do cela reprezentacija od SIMONA TRNINKOVA OD IDNINA-S...

    ReplyDelete