14.5.14

ЗОШТО БАБУНСКИ СЕ НЕОПХОДНИ ЗА МАКЕДОНСКИОТ ФУДБАЛ?

Досега многупати пишував за Бабунски, двајцата браќа кои оставаат неизбришливи траги во земјата на најмоќниот и најатрактивниот фудбал, во земјата на европскиот и светски шампион, во земјата на клупскиот фудбал кои ги даваат и годинава финалистите во натпреварите на УЕФА.
Денес нема да се повторувам, само ќе потсетам.
Доказот за се` досега напишано го добив токму оваа недела, во завршницата на националните првенства, кога Дориан во Реал Мадрид со хет-трик само ја потврди минатогодишната сезона уште помоќно и поатрактивно како најдобар голгетер, а Давид кој не остави да не го одбележи својот настап за првата екипа со гол првенец.
Но, тоа не е се`...
Ако Шпанија и Германија неколкупати го претставија Давид, како еден од најинтелигентните млади фудбалери во Европа, чија философија преку неговата активна организација „Скајселф“ се повеќе ги освојува младите (не само фудбалери) во Шпанија и дел од Европа, тоа ние во Македонија можеме да го почитуваме, да се гордееме и да се радуваме дека конечно ќе внесеме и висок интелект во нашата игра, ако ја потпреме на идниот „Чави и Иниеста - две во едно“ во нашиот Давид, со кого во иднина би можеле да го совладаме и секој фудбалски Голијат. 
А Дориан? Во него можеме да го имаме поливалентниот „Ибра“ со високотроцифрено IQ, многуоктанското гориво кое му недостасуваше на македонскиот фудбал.
Иднината ја имаме, треба само да ја дополнуваме со младите наши таленти и да и дадеме форма, која во следните 2 европски циклуса би не одвеле на Финалната игранка на УЕФА.


No comments:

Post a Comment