23.8.15

"ЛЕТНИТЕ ТУРИСТИ" СЕ ДЕФИНИТИВНО НАЈПРОСТАТА КАТЕГОРИЈА ЛУЃЕ, ГЕНЕРАЛНО...

Ако се прашам на самиот старт дали вака сум размислувал пред неколку години, сигурно дека одговорот ќе биде едно големо НЕ.

Но, бидејќи се' се менува, а јас сум човек кој дозволува и се радува на секое ново себеспознание, фактички, теоретски и објективно (иако пред се' субјективно) одамна го сменив ставот за туристите како категорија која некогаш ја симпатизирав. А денес ја презирам.

Но, со мала диференцијација на кажаното, "летните туристи".

Подосадни, понесимпатични, да не речам одбивни и веројатно соодветно неинтелигентни, екстремно глупи луѓе, од туристите, нема. (летните)
Сепак има разлика од "туристи во лето" и "туристи во другите периоди, сем НЕ во лето".

Оние од "другите периоди" се пример за поединци, шетачи, хедонисти, умни, интелигентни. Оние кои воопшто не припаѓаат на мнозинството "овци".

Да, тие не прават хаос низ градскиот сообраќај. Не ја затнуваат сообраќајната инфраструктура. Не ги валкаат со своите фекалии културно историските објекти, споменици и архео наоѓалишта. Не ги прават плажите кочини. Не смрди од нив на секое сокаче и маалско барче кое сакаат инстант да го доживеат после цел запотен Сончев ден. Не ги преименуваат супермаркетите и шопинг центрите во селски заедници низ кои како без глави влетуваат од штанд на штанд барајќи 3 центи поефтин леб или парталче од Манго. Не вршат нужда кај ќе им текне. Едноставно, "туристите во сите други периоди", не го прават истото со оние кои едвај чекаат да дојдат 15-те или 20-те дена летна мастурбација.

Пробувам да се сетам дали некогаш сум го правел истото?
Не.

Се сеќавам на најдалечните мои "летни патешествија" и ми текнува дека се изолирав дури и тогаш, сам, на Партенон на пример, меѓу мравјалникот од гореопишаните. Истото го правев и на Азурниот брег, од Прованса до Лигурија кога барав сместување малку понастрана од "тајфунот обезглавени глуперди". Па дури и во Охрид кога и да сум одел, го обожавав периодот пред мај и после септември.

Сфаќам и се радувам дека било отсекогаш така.
Дури и како деца кога ги превеслуваме камповите од Сплит до Бечиќи, пак бев тој што знаеше да се искраде и сам да преспие два дена под Дуждовата палата или покрај подрумите на Диоклецијан.
Е сега на сета возрасност и наученост, толеранцијата станува се' поблиска и поблиска до нула. И воопшто не ме тревожи тоа, напротив, ме радува бидејќи ме дефинира уште повеќе во секоја следна мисла со поголема рафинираност кон нештата.

Но, во едно сум сигурен.
А тоа е дека оваа категорија ќе биде се' побројна и ќе труе уште повеќе. Бидејќи турбо фолкот како социјална категорија станува нивно секојдневие и печат на карактерот "овца". За жал пак, туристите од "другите периоди сем лето" ќе ги има помалку и помалку. Нормално. Тоа се тие поединци кои секогаш биле надвор од крдото.

А зошто таа диференцијација ќе биде уште поголема?

Тоа е веќе друга тема која ќе ми отвори нов наслов... не е само до финансиите, туку најмногу до умот, со кој се создаваат дури и тие, финансиите, како и се' друго наоколу... Циклично... Поврзано...

П.С.

Дали има исклучоци?
Секако. Многу мал дел (екстремно мал) од оние кои тераат туризам без предрасуди низ сите периоди (според можностите и желбите) ќе ги сретнете и во лето. Всушност, тешко дека ќе ги сретнете. Тие и во лето сакаат да бидат понастрана од толпата.

No comments:

Post a Comment