30.11.08

ПЕП ЈА ЗАЈАКНА ДИСЦИПЛИНАТА, БАРСА ЈА ЗГОЛЕМИ ПРЕДНОСТА...


Веројатно и ова доволно после прошетката низ Андалузија. Сепак се тоа два многу различни системи за споредба. Дури и самиот систем 4-3-3 што се игра веќе со децении во Барселона е комплетно на друга база од оние кои многу често ги гледаме во дел од останатите клубови низ Европа. Она што го прави Пеп во последните скоро два месеци, очигледно дека има големи резултати. Прво го смени тренингот, па пристапот кон задачите и одговорноста во формацијата, па на крај го смени и односот кон натпреварите. Тоа најдобро се почувствува на гостувањето во Лисабон, каде екипата за првпат, прво го промени времето на тренингот, го откажа оној задолжителен ден претходно во време на одигрување на натпреварот, им забрани да го напуштаат хотелот, така што португалците беа првите кои не ја видоа екипата на Барса низ „прошетки„ како што досега беше стандард, заедно, не само на тренинг, туку во секоја минута. Пеп наметна дисциплина каква досега сите бараа само на терен, тој и во останатите 22 часа од денот... Очигледно тоа се забележува и во играта. А го осети и Севиља... Ова е веќе доволно за следните два чекора пред најважниот дуел во сезоната... 13 декември, Камп Ноу....

П.С.
(неколку интересни факти)
...штета што Ето`о нема да игра против Валенсија, поради жолтиот картон кој го доби вечерва, ама ќе биде сигурно стимулативно за викендот после Валенсија... :-)
... пред 109 години, на 29 ноември 1899 година, младата фудбалска екипа, составена од 12 фудбалери, под водство на Гампер ја започна најголемата фудбалска приказна под името спортски фудбалски клуб Барселона...со трите гола вечерва, честа кон овој голем ден е неслучајна...
... Барса само ја потврди моменталната ситуација во Ла Лига, ја има најдобрата одбрана и најдобриот напад... и статистички...
... двата гола кои ги постигна Меси ги посветува на сестра му Марисол, која штотуку наполни 15 години


TOTAL CASA FUERA
PT PJ PG PE PP GF GC PT PJ PG PE PP GF GC PT PJ PG PE PP GF GC
1 Barcelona
0
0
2 R. Madrid
0
3 Villarreal
0
4 Valencia
0
0

33 comments:

  1. Anonymous07:26

    Неверојатно е како Пеп ја препороди Барса за толку краток период.
    Човекот е тактички генијалец. Од дефинирање на улогата на играчите до најситните детали во играта и што највеќе ми се допаѓа е тоа што знае да направи тактичка измена и за време на натпревар ако работите не одат како што треба. Нешто што не му одеше баш од рака на Рајкард.

    ReplyDelete
  2. ...да, да... и Браса со Рајкард и Барса со Пеп е огромна разлика... таа можеби беше поубава за око, но ја немаше цврстината на оваа, тврда игра, издржлива и со далеку постабилна одбрана.. види доказ ти е и самата лига... Барса е тимот што до ова коло има најмалку голови преимно и во исто време и тим што има најмногу голови постигнато... тое е дисциплината која ја наметна Пеп...

    ReplyDelete
  3. единствено Пеп што наметна по неговото доаѓање е авторитетот.... Барса имаше многу посилен состав минатата сезона но проблем беа непревидливите настани кои се одвиваа за време на сезоната.Не викам дека Пеп е слаб тренер туку не е дораснат за врвниот менаџмент.... за една-две сезони ќе сфати неколку битни работи кој малкумина ги знаат.Трансормациите при натпревар добро ги има совладано и годинава ќе му бидат од голема помош во средбите од UCL во елиминарната фаза....

    ReplyDelete
  4. Anonymous11:42

    Пеп се уште не е надмудрен тактички. Не сум сигурен на што мислиш кога викаш дека ќе научи неколку работи што малкумуна ги знаат, но е смешно да тврдиш дека не е дораснат за врвниот менаџмент после толку кратко време.

    ReplyDelete
  5. Anonymous09:35

    Рано е да се каже за тоа!

    Се слагам со Филе дека со Рајкард Барса играше многу поубв фудбал! Тоа беше скоро совршенство!

    Лани Барса не беше слаба тактички туки, ментално. Само тоа го донесе Пеп во Барса, или тоа си отиде со заминувањето на Роналдињо! Рано е да се вели за тактика, пошто не се дојдени уште натпреварите за тактика! Добро овој со Севиља, но Севиља со Рамос и оваа не е истата. Севиља до натпреварот со Барса имаше најдобра одбрана! Не ми се верува! Сепак ако нешто е изненадување за мене сезонава во Европа тоа е Барса. Искрено иако навивам за нив не очекував да бидат до волку доминантни во Шпанија!

    Реал се очекуваше да киксне со Гетафе, бар за мене бидејќи и претходните години Гетафе ги преслушуваше!

    Најголем испит на Барса ќе биде натпреварот со Валенсија! Во секој поглед!

    И па ќе повторам, лани Реал ја освои титулата само поради лошото издание на Барса!

    А за Реал! Реал ќе бидат добри кога ќе имаат мозок во тимот! Сега засега го немаат! Им фали плејмејкер! Ме разочараа со играта во одбраната! Таа лева позиција им е катастрофална!

    ReplyDelete
  6. Anonymous09:14

    Real lani ne bese tolku jak kolku sto barsa bese slaba no ovaa sezona ako vaka prodolzi barsa a ke prodolzi, mu nema spas na real madrid,Ne im treba ni Huntelar ni Ronaldo tie treba da se molat Barsa da igra kako lani za da osvojat titula!!!

    ReplyDelete
  7. Anonymous13:09

    edno drugo pak si dojdovte na Real Madrid... pa normalno.. mozite da se teshite sega malce so ovie dobri izdanija na barca i znam deka odvaj cekate da kiksni Real za da napisite nekoj komentar... ete isto ko lani e barca se prvi zato so real se vo kriza... ama real e takov tim najgolem so ke ja preporodi krizata i pak ke se vrati na vrvot...teshete se sega zasega pa ke vidime na krajot... Pozzz REAL MADRID ONE LOVE ONE CLUB!!!
    Taner

    ReplyDelete
  8. Anonymous01:07

    Velite lani Real ja osvoi titulata zatoa sto Barsa igrase slebo,epa sega jas ke ve demandtiram bidejki site sto pisuvate taka po se izgleda ne ste ja videle tabelata od lani a koga ke ja videte ke videte deka Barsa zavrsi na 3 pozicija so -20 vo odnos na Real a vtora bese Vilareal sto znaci deka Barsa nemala nikakvi sansi.A za ovaa sezona mozete da kezete deka Barsa e prva so +6 samo poradi problemot na Real so povredeni igraci.No0 cekajte ne se brzete tolku neka se povredi Messi i Eto e togas File ke go nema da pisuva postovi cel mesc bidejki toj pisuva samo koga Barsa pobeduva bidejki mnogu saka da se fali...

    ReplyDelete
  9. Anonymous09:41

    Lani vo isto vreme bea povredeni Messi, Eto'o, Ronaldinho, Deco i Puyol, a Anri igrase neoporaven pa navivacite na Barsa ne se vadea na toa kako sega navivacite na Real.
    Ako nekoj e kriv za povredite vo Madrid toa e Calderon sto ne im dozvoli da napravat dobra podgotovka pred sezonata tuku trcase po pari.

    ReplyDelete
  10. Anonymous06:32

    ... pak ke kazam real lani ne bese tolku jak kolku sto BARSA bese slaba... i da gi potsetam navivacite na real madrid na aplauzot sto mu go dadoa tokmu tie na eden igrac na barselona koga pomina recisi pola tim i sam go pobedi real 0-3.Toa nikogas nema da se sluci na nou camp.. FORCA BARCA

    ReplyDelete
  11. Anonymous11:25

    Ova e do site navivaci na Real ... Poglednete ja tabelata i zakutete najmnogu bodovi, najdobar napad, najdobra odbrana. FC BARCELONA MAS QUE UN CLUB Za Drugi Se Naviva BARCA se Saka

    ReplyDelete
  12. Anonymous01:01

    hahaha.... aj nie se sekavame na aplauzot za ronaldinho... ama vie dali se sekavate lani?! fudbalerite na Real Madrid izlegoa kako KRALEVI i igracite na Barca mu aplaudiraa za osvoenata titula... e to nema nema nikogas da se sluci na nou camp!!! i plus tri godini nema pobeda Barca nad Real Madrid... i faktot deka Real ima poveke dobieni megusebni dueli so Barca dokazuva se...
    A... za ova demek najdobra odbrana, najdobar napad.. pfff me iznasmeavte:) kefovi ste site sega... ehaaa barca se prvi pa radvajte se zasega oti pak na krajot ke bidime prvi! Glava ne mozevte da krenite dve godini lani -18 bevte zad Real Madrid!!!!
    pozz do site fanovi na Real Madrid!
    Taner

    ReplyDelete
  13. Anonymous06:22

    А ти да прочиташ нешто пред да постираш?
    Аплаудирањето (Guard of Honor) одаванје на почит на новиот шампион и го прави тимот против кој шампионот игра едно коло по освојувањето на титулата.
    На Ел Класико се има случено два пати, лани и 1991 кога на Камп Ноу играчите на Реал им аплаудирале на играчите на Барса. Значи се случило. А навивачите на Реал двапати имаат аплаудирано на фудбалер на Барса. Еднаш на Марадона и еднаш на Роналдињо. Навивачите на Барса никогаш не биле доволно импрсеионирани од некој играч на реал за да му аплаудираат.

    ReplyDelete
  14. Anonymous11:47

    dobro be drugarce znam za to ne mora da mi objasnuvash... samo sakav da vi kazam da ne letate tolku po oblaci oti mi spomnuvate nesto od pred tri godini... da ne pocnam da spomnuvam tituli istorija edno drugo....
    zato rasuvajte se ushte malce na ovie pobedi na barca...haha uste malce samo!!!
    Real Madrid the best!!!
    Poz Taner

    ReplyDelete
  15. Anonymous12:55

    аH file file nigde te nema post da napravis koga barca ke izgubi ili koga ke izigra nereseno...ne letajte vo obalci tolku tek pocetok na sezona e...koj visoko leta nisko paga....ova e samo momentalno...2 del na sezona ke ima pad vo igrata...togas ke se dignat kralevite od madrid..

    ReplyDelete
  16. Anonymous23:49

    Ама пророчки го кажа ова...

    Не сум навивач ни на Барса ни на Реал ама какво дигање на кралеви каков пад на игра.

    ReplyDelete
  17. koj pocetok na sezona kazuvas bre? ( 08/12/2008 ). Ke dojde juni a real madrid ke mislat deka pocnuva sezonata oti se zaglaveni vo nea.e drugarce na barca krizata zavrsi i sega ke pocekate mnogu povekje za da bidete number 1.dodeka se molite na Pepe i na Raul,Getafe vi odgovara.
    Barca 4ever

    ReplyDelete
  18. Anonymous10:13

    пишува овде некој што нема 12-13 години? :) мислам видете ги коментариве ко мали деца ве молам :)))) навивајте за вашиот клуб, величајте го, но не на сметка на противникот... ако вам тоа навивачите на реал ви го правеле, не се спуштајте на нивно ниво... сепак титулите им се од времето на Франко, не? :))) мала шала :))))

    ReplyDelete
  19. Anonymous13:23

    poradi mnogu falenje barca vo nedela ili sabota koga e ke bide zasramena jas sum navivac na man utd ama ke vidite real ima podobar sostav samo sto ne se vo forma vo kriza se

    ReplyDelete
  20. Anonymous02:42

    File aj ako sakas pisi koi se dobitnicite na dresovi od Topki + poradi toa sto i jas imav tipuvano a ispustiv da vidam dali sum dobil nesto.Odnapred ti blagodaram.

    ReplyDelete
  21. Anonymous03:50

    e bart file ne go naogas za Barcelona e

    ReplyDelete
  22. Anonymous07:19

    Ball posession: BARCELONA 71% real madrid 29% --- Ova kazuva se.FORCA BARCA

    ReplyDelete
  23. Anonymous00:59

    barsa the best!!.

    ReplyDelete
  24. FILE DE BRE NE JA PRAVI barcelona MOKNJA KOLKO STO NE E ... "PEP JA ZAJAKNA DISCIPLINATA" ZIMI K.... barcelona KE ZAVRSI ISTO KAKO REAL MADRID KOGA BEA NASOBRANI SE DZVEZDI... A SO TAKVI IGRACI KAKO messi,henry,xavi i JAS ZNAM DA BIDAM VRVEN TRENER

    ReplyDelete
  25. Anonymous06:00

    i jas se soglasuvam so idzo.ne e do pep tuku do igracite,a posle od vtorata polovina od sezonate ke go vidite vistinskiot REAL MADRID.

    ReplyDelete
  26. Anonymous10:00

    i so vtorata polovina od sezonata REAL MADRID ke ja skapa lambata, kak i da e 3 mesto vo spanija i e zagarantirano so prazni race 2008.

    ReplyDelete
  27. FILE prijatel!!! za da zboruvas za fudbal treba da go razbiras a za da go razbiras treba da igras a ako ne si igral... togas dzabe ti e se... nemozes ti da kazes razliki formacii itn koga vcera nauci sto e toa OFSIDE... kako sto te gledam ti imas samo teorija za fudbal a praksa ne gledam da ja pokazuvas...prasaj strucnak za ovie dva poimi pa ke ti kazat dali e taka. pozZ

    ReplyDelete
  28. ..Иџо, нема да го коментирам твојот пост, ама само ќе ти кажам без разлика на твојата негативна енергија, колку таквите како тебе навиустина немаат потреба да се занимаваат со моите текстови, а за тебе подобро би било кога веќе се дрзнуваш да збориш и за приватниот аспект , претходно информирај се... а најдобро ќе беше претходно да прашаш (дали сум играл, кога, каде итн, итн) али како и да е , очигледно , бидејќи твојата намера е сосем друга не заслужуваш ни секунда повеќе од ова... Нека ти е среќна годинава која почна со многу здравје и љубов... поздрав Филе.

    ReplyDelete
  29. File iskreno... ova ti sto go zboris, stvarno ne si go dozvoluva ni eden od stru4nacite... iskreno kolko i da si igral fudbal nemozes da kazes deka znaes, za mene lugje sto go razbirat fudbalot se euzebio prosinecki zidan itn.igrale, igrael "spiele" na terenot a ne od pred tv da kazuvaat, jas tebe te poznavam samo od tv i ne ti ja znam biografijata, a koga ke mi vratis na komentarot pisi mi dali koga, kade si igral...patem srekna nova i na tebe pozZ

    ReplyDelete
  30. ...прво воопсто не мислев воопсто да го кажам... а второ не знам како си дозволив воопшто да влегувам во приватни коментари и испрашувања и одговори со тебе... !?... обично и најчесто тоа не го правам,бидејкѓи се знае за што служи блогот... а одговорот и сам си го даваш на сета наша комуникација, која завршува овде. (ете се дрзнав првпат да влезам во одговори на вакви постови и очигледно грешка) ... поздрав и убави празници... а мене веќе не мораш ни да ме читаш, гореспоменатите стварно се поинтересни... :-)..се сложувам... и убави празници. Чао.

    ReplyDelete
  31. Anonymous09:34

    idzo,pa koj si ti pa da kazuvas koi se tie so se razbirale od fudbal a?so znaes ti ajde kazi a ne samo komentiras za drugite.ocigledno deka vi smeta toa sto barca e najdobra,ama toa e vas problem koj nas ni odgovara.toa sto go igra barca za drugite timovi e naucna fantastika taka da obidete se da ja stasate,no zs ne mozete pa se obiduvate da ja osporite.so tebe ke razgovaram za fudbal koga sakas i kolku sakas.patem srekjni praznici i pozzz

    ReplyDelete
  32. Anonymous14:37

    Idzo здраво,зраво,поштовање може некаде да се сретнеме па да ми стаиш еден автограм пошто сигурно и очигледно е дека имаш големо разбирање од работата наречена ФУДБАЛ
    Колку си способен да збориш за Фудбал ти покажува самиот речник на пишување
    П.С. па дај молим те пиши нешто во интерес на Постов немој толку идиотски да судиш за тоа кој знае што знае гледај си ја работата човече или ако впрочем не можеш да се контролираш барем не додевај на Блогов

    ReplyDelete
  33. Anonymous08:12

    Добро бе Филе што е работата?

    Го заборави блогот или не си платил интернет???

    Пиши некој нов пост.

    ReplyDelete