24.1.14

Деталите за Росељ и Барса во случајот „Нејмар“


Случајот „Нејмар“ допрва ќе добива ново расветлување, прво пред судските инстанци во Мадрид.

Но, за појаснување на целиот случај, еве уште едно претставување на деталите, за кои се смета виновен Сандро Росељ што не го претставил транспарентно целиот договор „за потпишување на Нејмар“.

ФКБарселона која официјално ја покажува фактурата со потписот на Нејмар изнесува 57,1 милиони евра. Од кои 17.100.000 евра се за Сантос и 40.000.000 за aгенцијата „Друштвото Н&Н“. (Нејмар и Нејмар, а се однесува на таткото и синот)

Она за кое се терети Росељ е фактурата која всушност ФКБ ја прикрила, а изнесува 95.1 милиони евра и тоа со следните трошоци:

- Сантос - 17 милиони евра,
- Друштвото Н&Н - 40 милиони евра,
- Право на три фудбалери од Сантос - 7,9 милиони евра,
- 2 пријателски со Сантос - 9 милиони евра,
- Провизија за фамилијата на Неј - 8,5 милиони евра,
- Провизија за таткото на Неј - 2,6 милиони евра,
- Аванс за потписот - 10 милиони евра.

Ова се парите кои всушност се вели дека се исплатени преку клубот за Неј, а воопшто не се прикажани во финансиските книги во предметот за потпишување на бразилецот. Парите и вредноста на Нејмар не е спорна. Тоа може да биде и повеќе од 100 милиони евра. проблематични се првите 10 милиони евра кои се исплатени уште во 2011-та како аванс (а во клубот пријавени како „нематеријални трошоци“). Со овие пари се наметнува потпишување на договор најдоцна до јуни 2014-та година. Ако не потпише, Нејмар ќе морал да ги врати овие пари. Приказната понатаму знаете како продолжува. Спорни се и 4 милиони евра за таткото на Нејмар за проанаоѓање на спонзорска фирма за ФКБ во аспект на Нејмар. 2 милиони евра исто така за таткото за скаутирање на деца од Бразил, а тој воопшто ниту има ФИФА лиценца за тоа. 2,5 милиони евра за донирање на фондациите на Нејмар за сиромашните деца во Сао Паоло. И немаше од ова ништо да биде спорно ако Росељ не ја пријавеше бројката од само 57,1 милиони евра. Но очигледно дека тоа го направил за да не ја прикаже вистинската сума пред сите СОСИ на клубот. А да не заборавиме дека ФКБ не е приватна сопственост како скоро сите клубови во светот, туку е акционерско друштво на сите членови (СОСИ) и сите тие се подеднакви со по „еден глас“ во зиборот, одлучувањето и функционирањето на клубот. Тоа ја прави и разликата на ФКБ од сите останати во фудбалскиот свет. 

Сега проблемите допрва започнуваат.

Но тоа нема да има импликации во рамките на ФИФА бидејќи сепак станува збор за еден од најголемите светски брендови кои во многу нешта ја држи и можеби една од најголемите „економии и придобивки“ и на ФИФА и УЕФА. А ова се смета како внатрешна војна меѓу неколку фракции во самиот клуб и во однос на законите за финансии во сопствената држава.

ОБЈАВЕНО НА ДЕРБИ.МК

No comments:

Post a Comment