24.1.14

Што значи оставката на Росељ за клубот, фудбалерите и следните резултати?


Начелно, ништо страшно и без никакви промени.

Оставката е чисто административна акција која резултира со смена на функцијата. 

А потврда за тоа можат да бидат и сите досегашни активности во и вон рамките на клубот. Иако владееше големо незадоволство од неговото претседателствување и имаше многу контрадикторности, сепак ниту еднаш на Камп Ноу не се случи ниту една пањолада, ниту имаше некаков штрајк на навивачите, Соси-те или пак фудбалерите. Акцијата „Го Барса“ која ја реализираа двајца од Соси-те на клубот едноставно заврши со принудната оставка на Росељ. А тоа сега виси како „дамоклов меч“ и над главите на останатите негови, кои ќе ја продолжат неговата работа низ претседателствувањето на Бартомеу. Факт е дека нема да настрада клубот, што во случајов е и најважно, бидејќи работите за коии се терети нималку не се наивни.

Клубот се наоѓа во прилично стабилна финансиска состојба и спортскиот концепт е на стабилна патека.

Борбата за позициите ќе биде тема на други инстанци во клубот кои сепак не се многу влијателни на моменталните игри на тимовите, во сите секции од ФКБ.

Напротив, ова можеби да биде само стимулативно за повторно враќање на кандидатурата на Џоан Лапорта или Марк Ингла или Алфонс Годал, ги споменувам само последните влијателни кои ја изгубија борбата против Росељ на последните избори. Тоа може да биде и враќање на дел од „старата“ гарда на неколку позиции во клубот, прво, враќање на главните координатори во фудбалските сектори, а потоа и на некои од легендите кои „исчезнаа“ со доаѓањето на Росељ, а мислам на Јохан Крујф, Пеп Гвардиола, Феран Сориано и Чики Бегиристаин, но после 2016-та година.

Сево ова, во овие моменти се само претпоставки кои во текот на следните месеци сигурно дека ќе бидат искристализирани и појасно видливи. 
Сега засега може да бидат задоволни сите симпатизери на блаугранистите дека административните случувања нема да имаат влијание по ниту една инстанца на секторот „спорт“ во било која смисла и во било која секција.

No comments:

Post a Comment