27.3.17

НАЈТЕШКИТЕ ДВА ЗБОРА ЗА МАКЕДОНЕЦОТ (генерално)

Ако треба да се напише во колку точки се прави разликата меѓу животот во цивилизираниот свет и она парче на Балканот кое го викаме МК, сигурно дека ќе бидат стотици, а можеби и повеќе.


Но, една точка секако дека ќе биде Прва и пред се`, што и да се каже и напише. Онаа која ја прави и разликата во културата и цивилизираноста, разлика во комуникацијата, па дури и разлика во „комплетниот софтвер“ што го квалификува општиот профил на еден народ.

Разликите по многуте аспекти се некогаш мали, некогаш поголеми.
По оваа точка разликата не може да се опише ниту со збор, ниту со реченици.

„Ве молам“ пред (или по) секоја реална молба

и

„Благодарам“ по завршената акција.

(на пр. Англичаните: „Please“ и „Thank you“. А го има во секоја култура на развиените цивилизации)

Да, тука започнува секое објаснување и дообјаснување.
(секоја чест на малкумината на кои ова им е реално секојдневие)

А за останатите разлики депласирано е да зборуваме на народ или нација која никогаш не е воспитана да замоли и да се заблагодари (генерално).

No comments:

Post a Comment