26.10.13

Чекајќи го . . . најнеизвесното Ел Класико!

Ова кое следи ќе го сметам за едно од најнезгодните Ел Класико за претпоставка во конечен резултат.Ако досега многупати скоро и да можевме сите да погодиме или само мали нијанси да не изнанадат, овојпат навистина во игра се сите три знаци. 
Се` буквално е во игра и се` може да се случи.
Можебио и најмногу поради тоа што и двајцата тренери не ги познаваме доволно долго за да можеме да претпоставиме како ќе започнат?

Дали Тата ќе остане верен на традицијата и ќе проба да ја контролира до максимум средината на теренот, каде Барса е најсилна и каде со протокот на топките низ Чави и Иниеста би ја добиел поентата повторно? 

Или пак Карло ќе проба да го продолжи она што Моурињо го наметна преку брзите крила да доаѓа до екстра можности за форсирање на „чистата 9-ка“ пред Валдес и финализација во дел од секундата?

Единствената претпоставка која можам да ја заклучам во овие моменти е дека на една ноќ пред Ел Класико повторно крајното решение и на последниов дуел ќе биде меѓу Кристијано и Лео. Џабе се форсирањата од медиумите на Нејмар и Бејл, дека „ова Ел Класико има нови фронтмени“, тешко дека ќе се сложам со тоа. Рано е и за едниот и другиот, а посебно пак воопшто не ни сметам дека тежиштето дури и во следниот период ќе биде префрлено таму како оска на баланс.

Лео и Кристијано уште многу вакви натпревари ќе решаваат благодарение на нивните индивидуални способности. Нивната поливалентност е една од најдобрите досега видени во светскиот фудбал, а токму тоа е и моментот на секое Класико, ситните детали кои прават големи предности во играта, на теренот.

Непознаница за мене во ова Класико ќе биде дали Карло ќе ја крене уште повисоко одбраната, отколку што тоа го правеше Моу, но сега без Озил кој сметам дека може да биде голем хендикеп токму во овој натпревар и во таква поставеност? 

Фрустрираноста на Бензема исто така може да биде предност за Барса бидејќи се очекува дека Зизу ќе го исфорсира за да му ја надмине сета „лоша карма“ која ја има од месецов наназад.

Повисокиот пресинг е добар во случајов за Меси бидејќи ФКБ има подобра игра од лани, а тоа е многу податливо токму и за овој натпревар.

Но, од друга слабата задна линија, посебно ако Масчерано е од првата минута во игра, подразбира очекување дека Кристијано „ќе си се шета слободно“ и ако има и добро „полнење“ ќе биде опасно. 

Пујол, колку и да сакам да го почитувам како врховна алка, сепак предолгото отсуство си остава свои траги. 

А Пике е човек кој игра во зависност од моментот. Може да е одличен, ако е фокусиран и концентриран, но може и да е полош дури и од мене, ако си имал ноќта проблеми „од кои не можел да отспие како што треба“. Човек од момент. Затоа и потпирањето на неговите способности е премногу ризично.

Е тоа се проблемите кои ова Ел Класико го прават можеби и едно од најнеизвесните до сега.

Барем за мене.

(текстот е сопственост на ДЕРБИ.МК но поради моменталните технички проблеми е објавен само на блогот на авторот)

No comments:

Post a Comment