27.2.14

Селекторот на женската фудбалска репрезентација фатен во лага!


Селекторот Добрислав Димовски не престанува да ја засмејува јавноста после стратегискиот концепт во Логорњо, сега и со најновата изјава во која очигледно се служи со факти кои не се вистинити, а и многу лесно можат да се проверат.
Имено, се осврнува на тоа зошто не ја повикал голманката Весна Витанова во репрезентацијата, а која како што знаеме беше столб низ изминатите години. Но, со тоа што таа стана една од малкуте критичари на неговото „вонфудбалско менаџирање“, за кое е пишувано и низ други медиуми во неколку наврати, веднаш беше и исфрлена од списоците.
Оправдувањето кое го дава селекторот на еден од авторите и водители Лазо Илиески на емисија на ТВ ВИС од Струмица е следниот, (а може да го чуете и видите по 3:50 минута од должината на видеото подолу)
- Весна Витанова е добар голман, која работеше во репрезентациите, но она се отсели во Шпанија. Со отселувањето во Шпанија јас како селектор немам никакви информации дека она активно игра фудбал, штом не игра фудбал како јас како селектор да ја повикам?... Но во прашање кај Весна Витанова е што не игра никаде и затоа не ја повикуваме... Ние ги проверивме сите информации, но Весна Витанова не фигурира никаде како нивни голман... и причината е само тоа, а ако она настави да тренира и да брани, поред тоа што даде една изјава кое што ја даде дека јас нема да играм повеќе за фудбалската репрезентација на Македонија, јас ќе наставам фудбалска кариера у Америка. Од сето тоа нема ништо и затоа Весна не е повикана. Не е повикана, ќе бидам конкретен затоа што не брани никаде, - изјави Димовски. (говорот ви го пренесовме во цитат)
Ги проверивме и ние фактите и се повикавме на официјалната страница на Каталонската Федерација, каде може навистина да се забележи дека Весна Витанова, две години во континуитет е член на клубот од Шпанија и дека брани на нивните официјални натпревари во Лигата. (тоа може да го проверите и вие на ЛИНКОТ ТУКА). Многу е чудно како ФФМ ја зема „здраво за готово“ усната изјава на селекторот без да ги провери фактите. Посебно што во денешното време постојат и други начини на комуникација, телефон, факс итн, а на страната се сите тие јавно објавени.
Во продолжение ја пренесуваме и изјавата од Весна Витанова по овој повод дека „воопшто не играла фудбал“ како што изјави Димовски:
- Не ме интересираат веќе инсинуациите од селекторот, кој многу добро знаеме зошто не ме повикува и не само мене, туку уште неколкумина, бидејќи јавно и лично нему му го соопштивме ставот за неговото лошо менаџирање со репрезентацијата. Смачено ми е веќе да ги трпам и уцените со кои се соочував лично од него. А за тоа беа информирани и луѓе во ФФМ и пак ништо. Со сменувањето на единствениот тренер Горазд Михајлов кој направи вистинска дисциплина и тим, и повторно назначување на Димовски, можеме само да кажеме РИП за женскиот репрезентативен фудбал додека е тој на чело. Се виде со сите натпревари, а и сите можеа во Македонија да видат што се играше во Шпанија. Тоа е секаде исто. Нема ни стратегија, ни концепт. А сите фудбалерки ги фрла во оган да ни се смееат низ Европа. Чисто информативно, јас уште по доаѓањето во Шпанија, информациите и контактите со мојот клуб ги оставив кај секретарката тогаш во ФФМ и една од главните денес во комисијата за женски фудбал, Аница Трајкова. Што се случувало понатаму со тие контакти не знам. Но со ова што ми го пуштивте се` е кажано. Знам за цела кампања која тој ја води низ ходниците во Федерацијата. Се прашувам само како му веруваат, а не проверуваат!? Инаку еве за вас, една информација која сеуште никаде не сум ја соопштила. Од следната недела заминувам во Стокхолм, на 10 дена каде ќе бидам во контакт со тамошен клуб од првата лига и во тренинзи за дефинирање на мојот евентуално нов договор. Ако се оствари, а ќе знам по овие 10 дена, од април ќе бранам во Шведската прва лига, една од најсилните во светот. А за инсинуациите веќе не ме ни прашувајте, ни барајте изјава. Има официјални интернет страни, има видеа од натпреварите има се`. Кампањата на селекторот е смешна и е за употреба само низ ходниците на Федерацијата... Чудно е што сеуште му веруваат!?, - заврши Витанова.
Во продолжение погледнете го видеото од емисијата на ТВ Вис.
А ова е видеото кое покрена и „лавина“ коментари низ македонската јавност.

No comments:

Post a Comment